Nya demonstrationer utlysta i Barcelona

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Demonstranter bär porträtt på dömda separatistledare under fredagens massprotest i Barcelona.

Barcelona förbereder sig på nya protester under lördagskvällen. Samtidigt vädjar Kataloniens president Quim Torra, själv hängiven separatist, till Spaniens premiärminister om dialog.

Under fredagskvällen skakades Barcelona av de mest omfattande oroligheterna på decennier när separatister drabbade samman med polis efter att en fredlig jättedemonstration avslutats. Och redan i kväll har den radikala ungdomsgruppen Arran utlyst nya demonstrationer, som polisen befarar kommer att bli våldsamma.

Gatuprotesterna har pågått sedan den 14 oktober då Spaniens högsta domstol dömde nio katalanska separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelse för bland annat uppvigling, med motiveringen att de uppmuntrat till oroligheter i samband med självständighetsomröstningen hösten 2017.

Kataloniens president Quim Torra, själv separatist, har under brännmärkt våldsamheterna som "vandalism" och vädjar nu till Spaniens premiärminister Pedro Sanchez om dialog.

– Vi uppmanar den tillförordnade premiärministern för Spaniens regering att sätta sig vid förhandlingsbordet och prata, säger Torra.

Socialistpartiet (PSOE), som regerar i väntan på nyval, svarade inte omedelbart på Torras inbjudan. Däremot reagerade konservativa Partido Popular kraftigt.

– Det här är inte ett tillfälle att efterlysa dialog. Det här är ett tillfälle att upprätthålla lagen och konstitutionen, dundrar partiledaren Pablo Casado.

Kostar hundratals miljoner

Sammanlagt har runt 500 personer skadats och drygt 150 personer gripits under den gångna veckan.

Styret i Kataloniens största stad Barcelona rapporterar att notan för de tre första dagarnas protester uppgick till över 1,5 miljoner euro, drygt 18 miljoner kronor. Förstörda gatlyktor, skyltar och träd stod för en stor del av kostnaderna.

Affärer och turistattraktioner i centrala Barcelona har hållit stängt och under gårdagen ställdes 57 avgångar från Barcelonas flygplats El Prat in.

Publicerad: