Coronsamittad Bolsonaro stoppar virusstöd

TT TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2020-07-09 | Publicerad 2020-07-08

Brasiliens president Jair Bolsonaro lägger in veto mot virusstöd till landets ursprungsbefolkning. Arkivbild.

På tisdagen bekräftade Brasiliens president Jair Bolsonaro att han drabbats av covid-19. På onsdagen lade han in veto mot coronastöd till landets hårt utsatta ursprungsbefolkning.

Närmare en miljon människor, som räknas till Brasiliens olika urfolksgrupper, lever i avlägsna områden med begränsad tillgång till sjukvård och har en traditionell livsstil som försvårar fysisk distansering. För att mildra ursprungsbefolkningens sårbarhet stipulerade ett lagförslag att den federala regeringen skulle bli skyldig att tillhandahålla rent vatten, desinficering och garanterade vårdplatser.

Lagen klubbades av parlamentet men när den skulle undertecknas av presidenten tog det stopp. Ett dygn efter att Bolsonaro meddelade att han drabbats av covid-19 lade presidenten in veto mot 16 delar av lagen. Något som enligt kritiker urholkar förslaget fullständigt.

"Dessa veton förvägrar dessa samhällen det grundläggande minimum som krävs för deras överlevnad", skriver urfolksorganisationen Instituto Socioambiental i ett uttalande.

Brasilien hårt drabbat

Med närmare 1,7 miljoner bekräftade fall av covid-19 och nästan 67 000 avlidna, enligt det amerikanska Johns Hokins-universitetets sammanställning, är Brasilien det land i världen som näst efter USA drabbats allra hårdast av pandemin. Men högerpopulisten Bolsonaro har genomgående tonat ned riskerna. Han har bland annat liknat coronaviruset vid "en liten influensa" och förklarat att han sannolikt skulle klara en infektion bra tack vare sin idrottsbakgrund.

På tisdagen blev Bolsonaro dock varse att hans inställning inte innebar immunitet.

I en direktsänd tv-intervju förklarade presidenten att trots konstaterad covid-19 mådde "utmärkt". I slutet av intervjun tog Bolsonaro av sig masken och gjorde tummen upp. Nu meddelar de inbjudna mediehusen CNN Brasil, Record TV och EBC att de sätter sina reportrar i karantän eftersom dessa inte höll tillräckligt avstånd till den smittade presidenten, som tills vidare ställt in alla offentliga framträdanden.

Fejkkonton stängs

Bolsonaro har fått hård inrikespolitisk kritik för sin hantering av coronapandemin. Under onsdagen meddelade dessutom Facebook att företaget stänger ned drygt 80 fejkkonton, med totalt 1,8 miljoner följare, som kopplats samman med medarbetare till Bolsonaro och två av dennes söner.

Kontona hade spridit desinformation och attackerat politiska meningsmotståndare. På senare tid hade de fokuserat på att hamra in Bolsonaros budskap att farorna med coronaviruset är överdrivna.

Enligt Facebooks chef för cybersäkerhet, Nathaniel Gleicher, finns det emellertid inga bevis för att Bolsonaro eller sönerna själva var inblandade.

– Vad vi kan bevisa är att anställda på deras kanslier är aktiva i den här typen av beteende på våra plattformar, säger han.