Fängelse efter svenskt bombdåd i Köpenhamn

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2020-07-09

Bombdådet vid Skat-kontoret på Østerbro väckte stor uppmärksamhet i Danmark. Arkivbild.

Åklagarsidan har ansett att det handlar om terrorism och krävde fängelsestraff.

Rätten håller bara med om det sistnämnda – nu döms de två svenskar som åtalats för bombdådet mot danska skattemyndigheten till fyra respektive fem års fängelse.

Bomben detonerade vid Skat-kontoret på Østerbro i Köpenhamn på kvällen den 6 augusti i fjol. Enligt åtalet hade svenskarna fraktat bomben över Öresundsbron från Sverige bara några timmar tidigare.

Terror, ansåg åklagare Andreas Christensen som under rättegångens sista dag i Köpenhamns byrett, motsvarande tingsrätten, tidigare i veckan pläderade för att svenskarna skulle dömas till sju års fängelse och utvisas ur Danmark. Enligt åklagaren transporterade svenskarna bomben till skattemyndigheten och såg till att den detonerade – något de själva har nekat till.

Men vilket motiv som svenskarna skulle haft har varit oklart.

– Jag kan bara säga att de tilltalade utan tvivel hade en bomb med till skattemyndigheten, sade åklagaren i rätten i tisdags.

Köpenhamns byrett dömer nu männen, 23 och 24 år gamla, till ett något kortare fängelsestraff än vad åklagaren krävde. De döms även till utvisning. Däremot anser rätten inte att svenskarnas handling rör terrorism – en misstanke de frikänns från.

Åklagaren har inte uteslutit att fler var inblandade i dådet, men de båda männen är de enda som hittills pekats ut. Ingen skadades i explosionen. Det enda som svenskarna har erkänt är att de kört en för tidpunkten utpekad vit bil från Malmö till Köpenhamn den aktuella dagen.

Bombdådet väckte stor uppmärksamhet i Danmark, och är en av de grovt kriminella händelser med koppling till svenska sidan som föranledde att Danmark införde gränskontroller mot Sverige hösten 2019.