Australien

Australiskt parti ville ha vapenlobbypengar

Av: 

TT

One Nations partiledare Pauline Hanson, som dock inte deltog i resan till USA i al-Jaziras granskning. Arkivbild.
One Nations partiledare Pauline Hanson, som dock inte deltog i resan till USA i al-Jaziras granskning. Arkivbild.

NYHETER

Det australiska populistiska partiet One Nation försökte få USA:s vapenlobby NRA att donera pengar till partiet.

"Djupt oroande", säger premiärminister Scott Morrison på Twitter.

Avslöjanden kommer från nyhetsbolaget al-Jazira , som under tre år granskat amerikanska NRA och infiltrerat One Nation genom att skapa en australisk fejkversion av NRA, som kallades GRA (Gun Rights Australia).

Australien införde hårdare vapenlagstiftning efter en masskjutning i tasmanska Port Arthur 1996, vilket fått antalet mord och självmord att minska i landet och masskjutningar där offren var okända för gärningsmannen har upphört.

NRA skulle däremot vilja att Australien lättade på sina vapenlagar, eftersom Australien ofta lyfts upp som ett lyckat exempel av vapenmotståndare på hemmaplan.

– Det skulle hjälpa oss, för det främsta argumentet som vi alltid möter från människor är "titta på Australien". De fortsätter att attackera oss, det tar aldrig slut, säger NRA:s talesperson Brandi Graham i programmet.

Skyller på berusning

Partiet One Nations representanter ses vara med på flera möten med NRA i al-Jaziras program, som påhittade GRA.s ledare hjälpte till att ordna. Representanterna filmas när de diskuterar hur NRA ska ge partiet pengar för att vinna stolar i det kommande valet i Australien, och utifrån det införa vapenlättnader.

One Nations ledare i delstaten Queensland, Steve Dickson, hörs också prata illa om muslimer, som han påstår invaderat landet och bryter sig in i hus där de slår människor med slagträn och dödar dem.

Dickson och stabschefen James Ashby skyller bland annat på att de var berusade när de smygfilmades.

– Det här var en medveten fälla som sattes upp av Qatars regering under al-Jazira, säger Ashby enligt australiska ABC.

Utländska donationer förbjudna

Premiärmister Scott Morrison tycker dock inte att berusning är någon ursäkt för att sälja australiska vapenlagar till utländska köpare, och lovar att själv inte lätta på dem.

"Som tur är så har vår regering också inrättat lagar som kriminaliserar att ta emot utländska donationer så att utländska lobbyister inte kan försöka få inflytande på vår politik", skriver han på Twitter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya detaljer om terroristen: Arbetade som personlig tränare

ÄMNEN I ARTIKELN

Australien

Scott Morrison