Oväntad valseger för Australiens Morrison

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Scott Morrison med sin fru, Jenny, och parets två barn under valnatten.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Scott Morrison med sin fru, Jenny, och parets två barn under valnatten.

NYHETER

De dystra opinionssiffrorna bytte skepnad, och blev i stället en politisk skräll i Australiens parlamentsval.

Den sittande premiärministern Scott Morrison, vars borgerliga koalition är naggande nära en majoritetsregering, förbereder sig nu för att infria sitt vallöfte om häftiga skattesänkningar.

Att den borgarliga koalitionen, bestående av det Liberala partiet och det konservativa Nationalpartiet, skulle gå segrande ur lördagens parlamentsval i Australien sågs av många som otroligt.

Med dystra opinionssiffror under valrörelsen ansågs den sedan 2018 sittande premiärministern Scott Morrisons chanser så låga att ett bettingföretag delade ut pengar till de som tippat på vinst för oppositionspartiet Labor redan dagen före valet.

"Mirakel"

Men valnatten pekade tidigt på en dundrande skräll för Morrison, som gått till val på sänkta skatter, lägre invandring och ökat stöd till gruvindustrin.

Morrisons borgerliga koalition hade på söndagskvällen lokal tid säkrat 73 mandat i representanthuset, det australiska parlamentets underhus. Med sex valdistrikt kvar att räkna finns chansen att de kammar hem ytterligare fyra mandat, enligt det nationella tv-bolaget ABC:s valanalytiker. 76 mandat krävs för egen majoritet.

Om Morrison snuvas på egen majoritet kan den borgerliga koalitionen behöva förlita sig på oberoende ledamöter, ett upplägg som ofta gett kaotiska resultat i australisk politik.

I väntan på det slutliga valresultatet uppger Scott Morrison att han nu förbereder den omfattande skattereform som han lovat i sin kampanj.

Samtidigt skramlar gratulationerna in från världens hörn – både från USA:s president Donald Trump och från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har också uttryckt sitt stöd för Morrison, som enligt henne "förstår" Nya Zeeland.

Förlust för Labour

Det svidande nederlaget för arbetarpartiet Labor har redan gett utslag i de egna leden. En besviken partiledare, Bill Shorten, meddelade tidigt att han avgår – långt innan majoriteten av rösterna var räknade.

– Vi är en stark och stolt rörelse, och vår tid kommer, sade Shorten i ett tal på valnatten.

Valresultatet innebär också en förlust för Australiens högerpopulistiska politiker, som siktat på att skaffa sig ett större inflytande i senaten.

Senatorn Fraser Anning, som blev vida kritiserad efter att han lagt skulden för moskéskjutningarna i Nya Zeeland i mars på muslimerna själva, förlorade sin plats i senaten för delstaten Queensland.

Publicerad: