Norsar: Två explosioner vid rysk testolycka

Av: TT

Publicerad:
Olyckan vid den militära testanläggningen inträffade nära Archangelsk i nordvästra Ryssland.
Olyckan vid den militära testanläggningen inträffade nära Archangelsk i nordvästra Ryssland.

I samband med olyckan som dödade minst fem anställda vid en rysk militär testanläggning tidigare och gav höjda strålningsnivåer inträffade inte en utan två explosioner, enligt norska forskare.

Olyckan inträffade den 8 augusti nära Archangelsk i nordvästra Ryssland. Minst fem anställda vid det statliga ryska kärnenergibolaget Rosatom dödades och flera personer fick föras till sjukhus. Följden blev också höjda strålningsnivåer i området, något ryska myndigheter först förnekade men sedan tvingades medge. Den norska strålskyddsmyndigheten DSA fångade sedan upp radioaktiv jod i luften i norra Norge.

Alexej Lichatjev, chef för Rosatom har sagt att det rörde sig om test av "nya vapen". Enligt amerikanska underrättelsekällor testade Ryssland troligen en ny, atomdriven kryssningsrobot.

Norsar, en norsk organisation för forskning och seismologi, uppger nu att det först inträffade en explosion, men att den följdes av en andra cirka två timmar senare.

"Överensstämmer i tid"

Den senare explosionen kunde inte avläsas med seismologiska instrument utan genom sensorer som mäter förändringar av ljudvågor. Enligt Norsar var det sannolikt en robot med radioaktivt bränsle som exploderade i luften.

– Vi registrerade två explosioner, varav den sista överensstämmer i tid med den rapporterade ökningen av strålning, säger Anne Strømmen Lycke, Norsars chef.

Det ryska försvarsdepartementet har inte svarat på förfrågningar om att kommentera fredagens uppgifter.

Guvernör förnekar

Däremot förnekar Igor Orlov, guvernör i regionen Archangelsk, att det inträffade en andra explosion.

– Efterdyningarna av den här händelsen medför inga hot. Allt annat är ännu en runda av desinformation, säger han till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Sjukvårdspersonal i Archangelsk som behandlade minst sex skadade efter olyckan säger till ryska medier att de inte varnades för möjlig radioaktivitet och inte fick skyddsutrustning.

En av läkarna hade sedan den radioaktiva isotopen cesium-137 i kroppen, men enligt myndigheterna berodde det på något han ätit.

Publicerad: