Nytt fall av ebola i Goma

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2019-07-31 | Publicerad 2019-07-30

Det andra fallet av ebola har konstaterats i miljonstaden Goma i Kongo-Kinshasa nära gränsen mot Rwanda. Bilden är tagen i Beni, 13 juli 2019. Arkivbild.

Det andra fallet av ebola har konstaterats i miljonstaden Goma i östra Kongo-Kinshasa, enligt en företrädare för de lokala hälsomyndigheterna.

Upptäckten ökar oron för att den mycket smittsamma blödarfebern ska få fäste i det tätbefolkade området nära gränsen till Rwanda.

Hälsomyndigheterna tror inte att det nya fallet har någon koppling till det tidigare. Patienten, en man, började uppvisa symptom efter en resa till ett gruvfält utanför Goma.

Mannen vårdas nu i Goma. Arbetet med att sanera hans hem pågår. De personer han har varit i nära kontakt med har identifierats och ska vaccineras.

i mitten av juli bekräftades det första fallet av ebola i Goma. Det var en pastor som troligtvis blivit smittad i en stad 30 mil bort och som avled av sjukdomen.

Världshälsoorganisationen (WHO) klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge. Utbrottet har hittills krävt fler än 1 700 liv sedan det började för snart ett år sedan.

Följ ämnen i artikeln