De jobbade och bodde på fabriken – i 28 dagar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Kathy Willens/AP/TT
Ambulanspersonal i munskydd rullar ut en förmodad covid-19-patient vid ett sjukhus i Queens i New York.

Det var det längsta skift någon av dem haft. I fyra veckor bodde över 40 arbetare i en petrokemisk fabrik i Pennsylvania i USA. Där tillverkade de det råmaterial som används i skyddsmasker och skyddsdräkter – som den coronavirustyngda sjukvården så desperat behöver.

– Jag har sett en särskild gnista i allas ögon, säger skiftledare Joe Boyce till Philadelphias lokala ABC-kanal.

De 43 samhällsviktiga arbetarna anmälde sig alla frivilligt för det långa skiftet. Genom att isolera sig och bo på fabriken minskade de risken att smittas av coronaviruset när de reste till och från jobbet. Konferensrum förvandlades till sovsalar, fabrikens gym har sällan varit så använt och i köket lagades varje kväll kollektivt middag för 40 personer.

– Det gör en otroligt stolt att vara nära ett team som detta, säger Mark Nikolich, vd för Braskem America, till tidningen The Washington Post.

Peppande plakat

Bolagets anläggning i Pennsylvania och systerfabriken i West Virginia har under 28-dagarsperioden tillverkat mer än motsvarande 18 miljoner kilo av råmaterialet polypropylen – tillräckligt för att producera 500 miljoner partikelfiltrerande så kallade N95-masker, enligt tidskriften Business Insider. Materialet kan också användas för att tillverka vanliga munskydd, förkläden och desinfekterande trasor.

Arbetarna i fabriken jobbade i tolvtimmarsskift. De enda de såg av världen utanför var via tv och internet – samt de gånger peppande familjemedlemmar körde förbi och höll fram uppmuntrande plakat.

– Vi är glada att vi kunnat hjälpa till, säger Boyce till The Washington Post och berättar att teamet fått tacksamma meddelanden från läkare och sjuksköterskor via sociala medier.

Spel och städning

Olika typer av sällskapsspel och tv-spel hjälpte arbetarna att fördriva kvällarna. Och Boyce, som beskrivs som en duktig kock, såg till att företaget köpte in en ugn och fler grytor så att de instängda kunde laga allt från färsk majs till filet mignon.

– Alla anpassade sig. Vi gjorde ett schema för hushållssysslorna så att alla fick städa i badrummen och röja i köket.

Efter 14 dagar firade de – både att halva tiden gått och att ingen av dem fått minsta sjukdomssymptom under tiden de varit instängda. Och 14 dagar senare var skiftet över och de fick resa hem till sina "riktiga" familjer.

Ett liknande projekt pågår nu på Braskem Americas fabrik i West Virginia.

PODD Konspirationsteorierna som omger coronaviruset

Sedan coronaviruset började spridas har det, i nästan lika snabb takt, spridits konspirationsteorier i dess spår. I dagens avsnitt tittar vi närmare på teorierna tillsammans med Sebastian Bay, forskare vid FOI.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE

Publicerad: