Kyla från Arktis drar in – med regn och snö

Av: Malin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter några veckor med lovande väder kunde man känna hoppet om att sommaren stod runt hörnet.

Men helgen bjuder inte på blå himmel och ett överflöd av d-vitamin.

Istället kan vi vänta oss känslan av senhöst, när regn och snö kommer in över landet.

Vi är inne i maj månad och såhär års brukar man kunna känna en klar vårvärme och en känsla av att sommar och sol är på stark ingång. Men det verkar inte väderprognoserna kunna lova oss än.

Det är ett väntande utbrott av kalluft från Arktis i helgen som tar med sig både snö och kyla. Under lördagen kan vi räkna med en molnig himmel, som dessutom kan bjuda på någon skur i landets södra delar. Temperaturen mellan 10-15 grader är kanske inte heller något som muntrar upp en sommarälskare.

– I norra Sverige blir det lättare molnighet, men mot finska gränsen väntas blötsnö som är på väg österut, Säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på klart.se.

Det kyliga vädret och en del nederbörd verkar hålla i sig. Redan natten mot söndag väntas busväder på många håll. Och det håller i sig under hela söndagen.

– Den kalla arktiska luften medför både snö och regn på många håll i mellersta Sverige, och på vissa håll kan det komma uppemot 5-15 centimeter snö, säger Mikael Sjöstrand.

Inte nog med att det blir snö och regn, det blir dessutom blåsigt. Och detta väder kommer fortsätta uppåt norra Sverige även under måndagen.

Enligt meteorologen Mikael Sjöstrand kan det då komma upp till en decimeter snö, och blåst på uppemot 20 meter per sekund.

– Däremot ha nog det dramatiska vädret då passerat södra delarna av landet. Men någon typisk maj-temperatur får vi inte, och nätterna kan bjuda på en del frost, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN