Anders Tegnell: Omvärlden ser den svenska modellen som ett hot

Uppdaterad 2020-06-04 | Publicerad 2020-06-03

Sveriges linje för att bekämpa coronapandemin får allt mer kritik från omvärlden.

Statsepidemiolog Anders Tegnell ser tendenser till mindre ädla motiv i den utländska kritiken.

– Ibland är den svenska modellen hårt kritiskt granskad och har möjligen känts som lite grann av ett hot.

Omvärldens uppmärksamhet kring den svenska strategin under coronautbrottet nådde nya höjder på onsdagen.

Statsepidemiologen Anders Tegnell hade luftat viss självkritik i en intervju med Sveriges Radio – vilket medier i omvärlden tolkat som att Folkhälsomyndigheten omvärderat sin linje.

Anders Tegnell menar dock att hans uttalande tolkats för hårt.

– Nej, vi har absolut inte bytt linje, varken jag eller myndigheten. Vi tycker fortfarande att det är en bra linje vi håller. Den kan anpassas och den kan förbättras och det har vi jobbat med hela tiden, allting annat blir ett missförstånd. Däremot tycker jag alltid att det är viktigt att vara självkritisk, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Statsepidemiologen är något frågande till den utländska uppmärksamheten – och ser tendenser till både skadeglädje och att man ser Sverige som ett hot.

– Det är möjligt, det har väl funnits lite ambivalens till det svenska sättet att hantera pandemin, sa han under presskonferensen.

Efteråt utvecklar han sitt svar för Aftonbladet:

– Det har varierat hur omvärlden sett på Sverige. Ibland har man varit nyfikna och intresserade av att lära sig om den svenska modellen. Ibland är den svenska modellen hårt kritiskt granskad och har möjligen känts som lite grann av ett hot i länder där man har vidtagit väldigt mycket mer drastiska åtgärder.

På vilket sätt har man sett Sveriges modell som ett hot?

– Det är väl ganska klart att kan någon visa att det hade gått att hantera det här på ett sätt som är mycket mindre dramatiskt än det man själv har gjort så leder ju det till eftertanke. Men det är ju jättesvårt att överföra den här typen av erfarenheter mellan länder så jag tycker inte att det finns någon anledning till att ha den oron. Vi gör väl alla så gott vi kan, säger Tegnell.

Efter några dagar med lägre dödstal än tidigare, också på grund av eftersläpning från helgen, återgick nivåerna till de höga siffror som presenterats tidigare under våren.

Ytterligare 74 personer har det senaste dygnet registrerats som avlidna i covid-19, och antalet dödsfall är 4 542. Totalt har Sverige nu 40 803 bekräftade fall av sjukdomen.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen