Elsparkcyklar kan bli problem för snöröjare

Av: TT

Publicerad:
Snö och kyla innebär inte att elsparkcyklarna försvinner från gatorna. Efterfrågan var stor förra vintern, enligt uthyrare. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Snö och kyla innebär inte att elsparkcyklarna försvinner från gatorna. Efterfrågan var stor förra vintern, enligt uthyrare. Arkivbild.

Antalet elsparkcyklar har fullkomligt exploderat i flera städer. När vintern står för dörren väntar nya utmaningar, där bland annat snöröjningen kan bli en knäckfråga.

Elsparkcyklarna har blivit ett populärt fordon i många storstäder runtom i Sverige. I Stockholm, precis som på många andra ställen i landet, har antalet elsparkcyklar ökat explosionsartat det senaste året.

Ett ökande antal elsparkcyklar har väckt frågor kring säkerhet och framkomlighet när fler ska trängas på trottoarer och vägar. En annan fråga som kan bli aktuell är snöröjningen.

Fler än i fjol

Förra säsongen var det mycket färre elsparkcyklar ute på gatorna och därmed inte ett så stort problem, säger Malinda Flodman, kommunikatör vid trafikkontoret i Stockholm. Även om vissa företag minskat antalet elsparkcyklar under vinterhalvåret räknar kommunen med att se fler fordon ute på gatorna jämfört med i fjol.

– Vi har börjat prata med snöröjningsentreprenörerna om detta. Står det då en elsparkcykel i vägen så ska de flytta på den. Men måste de flytta på elsparkcyklar var tionde meter så kommer det ta mycket längre tid och då blir det svårt att hinna färdigt, säger Malinda Flodman.

Frågan diskuteras även med de företag som hyr ut elsparkcyklar och just snöröjningen ligger högt uppe på dagordningen i år med fler fordon på gatorna. Bara för att det blir kyligt och snöigt betyder inte det att de försvinner. Voi, ett företag som hyr ut elsparkcyklar, hade förra vintern en hög efterfrågan från sina användare.

Anpassa verksamheten

"Vi är i dialog med flera bolag som hanterar snöröjning, för att kunna anpassa den dagliga verksamheten till deras arbetssätt vid snöfall. Planen är att proaktivt samarbeta med dessa bolag under vintermånaderna", säger Eric André, Nordenchef på Voi, i en skriftlig kommentar till TT.

Företaget Tier uppger att man håller koll på väderläget och blir det besvärligt kan man hämta in elsparkcyklarna för att underlätta för snöröjare. Hur många som faktiskt kommer bli kvar ute på gatorna är svårt att beräkna och det är därför också svårt att förutspå om det kommer att bli ett problem.

– Blir det ett stort problem så måste vi hitta alternativa sätt att hantera det på, men det är svårt att säga nu. Det kanske kommer att gå bra, säger Malinda Flodman.

– Det är en utmanande fråga.

Publicerad: