Lådcykel stulen i Norrköping kopplas till explosionen i Linköping

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Explosionen i Linköping i somras var en av de kraftigaste detonationerna i landet på 20 år.

Dynamiten har troligen placerats i en lådcykel som stals i Norrköping – i mars.

– När cykelbudet kommer ut från den här fastigheten så upptäcker han att cykeln är borta, säger utredaren John Skoog till Efterlyst på TV3 och Viafree.

Klockan 09.02 den 7 juni kom larmet från Ådalagatan i centrala Linköping. En mycket kraftig detonation hade då orsakat enorm förödelse vid flerfamiljshuset och tio personer hade skadats.

Senare har detonationen beskrivits som en av de kraftigaste i Sverige de senaste 20 åren.

Tidigt i utredningen kom uppgiften om att dynamiten – cirka 20 kilo – som orsakade explosionen skulle ha varit placerad i en lådcykel. Eventuellt i ett cykelförråd på adressen.

1 av 3
Polisen i Linköping bad om tips om en lådcykel efter explosionen. ”Cykeln på bilden kan skilja sig från den cykel vi söker när det gäller färg och annan utformning”, skriver polisen på sin hemsida.

Redan 9 juni bad polisen allmänheten om hjälp med iakttagelser av en lådcykel i området tiden före sprängningen. Då ska polisen enligt Aftonbladets källor ha hittat rester av en sådan cykel på platsen. Men de ska inte ha kunnat knyta den till någon som ställt in den i förrådet.

Nu kommer nya uppgifter om lådcykeln. I Efterlyst på TV3 Viafree på torsdagskvällen berättar utredaren John Skoog att cykeln i fråga ska vara av modellen ”Cargobike Kindergarden Electric”.

Och att bombcykeln stals i Norrköping – drygt två månad tidigare.

– Ja polisen tror att den här cykeln är stulen i Norrköping den 25 mars, säger John Skoog till Efterlyst på TV3 Viafree.

– Ett cykelbud från företaget Svensk Hemleverans skulle dela ut tidningar på den här adressen. Och när cykelbudet kommer ut från den här fastigheten så upptäcker han att cykeln är borta.

1 av 7 | Foto: Carolina Byrmo
Flera var på plats för att städa upp och säkra platsen efter explosionen.

Stölden skedde vid 04-tiden på morgonen på VIkbolandsgatan i centrala Norrköping. Ungefär en timme senare ses en man bryta sig in i en parkerad bil i samma område med hjälp av någon form av verktyg.

Mannen som begår inbrottet ska enligt polisen vara 30 till 40 år gammal, cirka 185 centimeter lån med ”nordiskt utseende”. Vid inbrottet ska han ha burit på en svart läderväska och varit klädd i svart.

Polisen vill nu ha allmänhetens hjälp med att identifiera den mannen.

– Med tanke på att de här två olika händelserna har skett i närheten av varandra och med en timmes mellanrum, så undersöker polisen om det finns nåt samband mellan de här två händelserna, säger John Skoog till Efterlyst på TV3 Viafree.

Fotnot: Efterlyst sänds på TV3 och Viafree på torsdagar klockan 20.00

PODD Varför ökar sprängningarna i Sverige?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Oisín Cantwell om den senaste tidens sprängningar i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE