Koltrasten byggde bo – i Elinas cykelhjälm

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Plötsligt var 15-åriga Elinas cykelhjälm fylld av kvistar, sedan kom fem små ägg. Några veckor senare har fem nykläckta koltrastungar flytt sitt ovanliga näste.

– Det har varit en ära att ha dem här, vi hoppas att de ska sjunga för oss i många år, säger Elinas mamma Barbro Liljenström.

I maj hade Barbro Liljenströms dotter Elina, 15, varit ute och cyklat och hängt upp sin cykelhjälm på sin vanliga plats, en meter utanför dörren vid bostaden i Nacka, något hon tidigare berättat för NVP. Dagen efter upptäckte de att hjälmen var full av kvistar. Barbro misstänkte att det var en koltrast som placerat dem där och frågade om råd i en lokal Facebook-grupp.

– Jag fick massor av tips, och några sa att så länge fågeln inte lagt några ägg kunde jag ta bort kvistarna, berättar Barbro Liljenström.

1 av 3 | Foto: Privat.
En koltrast la ägg i Elinas cykelhjälm.

Fem ägg i cykelhjälmen

Men hjälmen föll i glömska och några dagar senare när Elina skulle cykla till skolan upptäckte hon att det låg ett litet blått ägg bland kvistarna i hjälmen. Och efter en vecka låg där totalt fem små ägg.

– Då bestämde vi att vi fick gilla läget och låta dem vara för att se om fågelmamman skulle komma tillbaka och bilda familj i hjälmen.

I slutet av maj tittade Elina i hjälmen igen och fann en liten rosa klump bland äggen. Första ungen hade kläckts.

– Vi följde detta hela tiden, tills alla ungar var kläckta.

1 av 4 | Foto: Privat.
Fem små fågelungar kläcktes i Elinas cykelhjälm.

”Hoppas att de ska sjunga för oss i många år”

På torsdagen hade alla fåglar flytt boet och Barbro berättar att de kommer att sakna koltrastarna väldigt mycket.

– De blev nästan som våra egna, det har varit en ära att få ha dem här. Jag älskar koltrastar och deras sång är det bästa som finns, så vi hoppas att de ska sjunga för oss i många år nu, säger Barbro Liljenström.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN