Barn uppmanas återvända till skolan – efter skyhöga frånvaron

Publicerad 2020-03-31

Anders Malmquist menar att den höga frånvaron kan få stora konsekvenser.

En del skolor i Malmö har haft en 80-procentig frånvaro under coronakrisen.

Något som fått kommunen att uppmana vårdnadshavare att skicka friska barn till skolan.

– Vi bedömer att den stora frånvaron vi har nu inte kan vara på grund av sjukdom, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör.

Frånvaron har varit hög bland grundskoleeleverna i Malmö. Coronakrisen har medfört att allt fler föräldrar valt att hålla sina barn hemma. I förra veckan var som mest 45 procent av grundskoleeleverna frånvarande.

För att få friska barn att gå i skolan har kommunen enligt P4 Malmöhus skickat ut ett brev till vårdnadshavarna. Där förklarar de att Malmö stad följer Folhälsomyndighetens rekommendationer, att närvaro i skolan är viktigt för barnen och att de inte ser någon smittorisk i skolorna.

– Det handlar om att vi ser att vi har en hög frånvaro på en del skolor. Även om den peakade i förra veckan och har gått ner nu så ser vi att vi en alldeles för hög frånvaro på några skolor, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö stad.

Högst frånvaro är det på skolor i socialt utsatta områden. Malmö stad tror det beror på att vårdnadshavare i högre utsträckning tar del av information från andra länder istället för från Sverige.

”Finns inte en möjlighet”

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man ska stanna hemma om man känner sig lite småsjuk med symtom som snuva, hosta eller feber. Efter att man tillfrisknat ska man dessutom stanna hemma i två dygn till.

– Det är det viktigt att man gör men vi bedömer att den stora frånvaron vi har nu inte kan vara på grund av sjukdom hos eleverna. Det finns inte en möjlighet. Vår bedömning är att man är oroliga och rädda för att det ska bli en smittspridning, säger Anders Malmquist.

De skolor i Malmö som haft störst problem med frånvaron i corontider hade i förra veckan en frånvaro på cirka 80 procent. Även om den nu sjunkit till 50 procent på de värst drabbade skolorna är det siffror som kan få stora konsekvenser.

Kan få konsekvenser

– De som behöver vara alla mest i skolan är borta mest. Då ökar skillnaden i resultat mellan elevgrupperna. På så vis är det väldigt allvarligt. Man behöver vara i skolan för att nå målen och kommer vi inte dit är det klart att det får konsekvenser.

Hur många barn som är hemma på grund av sjukdomssymtom och hur många som enbart är hemma på grund av oro är inget kommunen kan besvara.

– Det är omöjligt att svara på men det normala frånvaroantalet den här tiden på året är under 10 procent.

Lapparna som gått hem till vårdnadshavarna har översatts till tio språk. Grundskoleförvaltningen har även informerat skolorna om vikten av att mentorer och klassföreståndare har en direktkontakt med föräldrarna.