FHM ska undersöka avloppsvattnet på Arlanda

Malin Johanson/TT

Publicerad 2023-01-12

Folkhälsomyndigheten ska undersöka avloppsvattnet från Arlanda. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten ska under januari analysera avloppsvattnet som kommer från Arlanda för att få bättre koll på spridningen av covid.

Myndigheten bedömer däremot inte att den stora smittspridningen i Kina kommer att påverka läget i Sverige.

Sverige införde nyligen krav på covidtest för inkommande resenärer från Kina. I en utvärdering som Folkhälsomyndigheten gjort på uppdrag av regeringen uppger man att analys av avloppsvattnet från Arlanda kan vara ett av flera sätt att följa det epidemiologiska läget den närmaste tiden.

Under januari ska FHM tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan samla in prover.

– Informationen vi ser att det kan ge är om det finns nya varianter som kommer från inresande. Det gäller inte bara Kina utan det kan ge allmän information eftersom vi behöver tänka globalt, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Alla länder behöver bidra till att generera information om varianter som är i omlopp, säger hon vidare.

Möjligheten att upptäcka låga nivåer av tidigare okända virusvarianter är däremot begränsad.

Stor osäkerhet

Folkhälsomyndigheten ser inte att den omfattande smittspridningen av covid i Kina i nuläget kommer ha någon större påverkan på smittläget i Sverige. Enligt Karin Tegmark Wisell är varianterna i Kina och de som påträffats på resenärer från landet samma som funnits i Sverige och övriga Europa.

Det som däremot gör Kina speciellt är att landet haft en nollvision för covid-19 och att man nu ser en väldigt hög smittspridning efter att ha lättat på restriktioner, menar Tegmark Wisell.

– Det finns en väldig stor osäkerhet när det gäller Kina då det är ett stort land med många olika provinser. Den data som kommer ut från Kina är relativt begränsad sett till befolkningens storlek och den geografiska spridningen som finns, säger hon.

Bara kortvariga åtgärder

Det är med den bakgrunden som myndigheten anser att krav på negativt covidtest för resenärer från Kina är nödvändigt just nu.

– Det kan vara en proportionerlig åtgärd att kräva att man har ett negativt test när man kliver på ett plan till Sverige.

Tegmark Wisell påpekar dock att åtgärder som införs bör vara så kortvariga som möjligt.

– Vi vet om att de inte är särskilt effektiva. Det här viruset är extremt smittsamt och på sin höjd kan de (åtgärderna) försena en introduktion av en potentiell ny virusvariant, säger hon och tillägger:

– Vi känner i dag inte till att det finns någon ny virusvariant. Utifrån den kunskap vi har ser vi inte att det finns någon risk att det kommer påverka situationen i Sverige.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln