Källor: S nobbar MP – bäddar för strid bland rödgröna

Publicerad 2022-09-07

Socialdemokraterna vill inte ha med Miljöpartiet i en framtida regering, enligt flera tungt placerade S-källor. 

Inriktningen är istället att bilda en koalition med Centerpartiet – vilket bäddar för strid i det rödgröna blocket. 

– Om vår sida får egen majoritet ska vi förstås ingå i regeringen, säger en MP-källa.

Med bara dagar kvar till valet är det mycket jämt mellan de två blocken. Samtidigt kvarstår flera frågetecken om hur de båda statsministerkandidaterna Magdalena Andersson och Ulf Kristersson ska få ihop sina respektive regeringsunderlag.

På den rödgröna sidan finns en låsning mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet där C gjort klart att man inte tänker sätta sig i regering eller budgetförhandla med V. 

Statminister Magdalena Andersson.

”C mer pragmatiska”

Tunga företrädare i S menar att partiet nu inriktar sig på att bilda en regering med Centerpartiet där Miljöpartiet och Vänsterpartiet agerar stödpartier.

– Sedan MP lämnade regeringen tror jag de kommer att ha extremt svårt att ta sig in igen. Vänsterpartiet är överhuvudtaget inte aktuella. Det mest troliga är en S/C-regering där Annie Lööf går in som vice statsminister med en näringslivsportfölj, säger en S-källa. 

En annan tung S-politiker säger:

– Jag är övertygad att det blir en regering med Centerpartiet om vi behåller makten. De är mer pragmatiska än Miljöpartiet vilket gör att det kommer gå att få till ett mer fördjupat samarbete än det vi hade i Januariavtalet.

S-källan tillägger att det finns samarbetssvårigheter även med Centerpartiet och tar som exempel frågan om välfärden. S går till val på att återta kontrollen av välfärden och vill begränsa möjligheten för privata aktörer att ta ut vinster medan C är betydligt mer liberala på det området.

– Det kommer att hitta kompromisslösningar även där, säger källan.

”Jag är övertygad att det blir en regering med Centerpartiet om”, säger en tung S-politiker.

Bäst med renodlad S-regering

En annan S-källa delar uppfattningen att MP bör hållas utanför regeringen men tillägger att alla dörrar är öppna så länge valresultatet inte är klart. 

– Absolut enklast och bäst är om vi har en renodlad S-regering precis som vi har nu. Att vara i koalitionsregering gör det ju lite omständigare, då ska man ju dels ha en partilinje och sen förhandla det med andra.

”Om du frågar alla partistyrelseledamöter var för sig skulle alla säga att det är klart att vi ska sitta i regering”, säger en källa.

Om Miljöpartiet och Vänsterpartiet stängs ute från en eventuell Magdalena Andersson-ledd regering kommer hennes underlag inte vara lika självklart.

Vänsterpartiet har flera gånger lagt fram krav på att få sitta i regering. Miljöpartiet är utåt lite mer försiktiga i sina uttalanden. Flera MP-källor med insyn säger dock att det i det närmaste är ett krav att få sitta i regering för att räkna med partiets stöd.

– Vi vill ingå i en regering, vi vill ha en majoritetsregering och vill jobba för det på ett konstruktivt sätt. Vi har inget intresse av att låta andra styra, vi ska ju få genomslag för vår politik helt enkelt och att landet kan regeras på ett rimligt sätt, säger en MP-källa.

MP: Klart att vi ska sitta i regering

I Miljöpartiet är det partistyrelsen som tar det slutgiltiga beslutet i regeringsfrågan.

– Om du frågar alla partistyrelseledamöter var för sig skulle alla säga att det är klart att vi ska sitta i regering. Skiljelinjen går nog i hur bra avtal olika personer tycker att det krävs för att sätta sig i regering. Där kan det skilja sig en del, säger en annan.

En tredje MP-källa med insyn säger att partiets utgångspunkt är att få sitta i regering, men att det också beror på hur partikonstellationen ser ut i den och vilken politik som drivs. Källan säger samtidigt att det är otänkbart att stödja en S/C-regering utan att själv ta plats i den.

– Magdalena Andersson är vår statsministerkandidat, men om vår sida får egen majoritet ska vi förstås ingå i regeringen, annars blir det svårt att stödja den.