Coronapandemin

Tunga reaktioner mot pr-konsulten: ”Bannlys denna foliehatt omedelbart”

Av: 

Adam Westin

NYHETER

PR-konsulten Andreas Sidkvist är en av hjärnorna bakom kampanjen ”Kavla ner”.

Lars Lindblad, tungviktare inom pr och tidigare moderat gruppledare, uppmanar Andreas Sidkvists kunder att bryta samarbetet.

– Alla som är kritiska mot allmänna restriktioner, massvaccinering eller covidpass kallas för foliehattar eller konspirationsteoretiker, svarar Andreas Sidkvist.

Aftonbladet har tillsammans med stiftelsen Expo granskat det svenska vaccinmotståndet.

”Kavla ner” startades som ett svar på vaccinkampanjen ”Kavla upp”. Och den – enligt ”Kavla ner” – massiva propagandan för att ta ett nödgodkänt vaccin.

”Direkt olämpligt”

En av personerna bakom den anonyma kampanjen är Andreas Sidkvist, som är projektledare, webbdesigner och kommunikatör. Enligt hans hemsida har Sidkvist bland annat arbetat för flera kommuner, Stockholms läns landsting och SVT.

– Det är uppenbart att det verkar så att affärsidén för hans kommunikationsföretag handlar om att jobba med landsting, kommuner, offentligt ägda bolag och även SVT. Så jag utgår från att han säkert jobbar med den typen av uppdragsgivare fortfarande, och det tycker jag är direkt olämpligt, säger Lars Lindblad.

Lars Lindblad.

Lars Lindblad är tidigare riksdagsledamot för Moderaterna och var gruppledare i riksdagen mellan 2006 och 2010. Numera är han managing director på Kekst CNC i Bryssel – PR-byrån som tidigare hette JKL.

”Desinformation och konspirationsteorier”

I ett inlägg på Facebook kallar Lars Lindblad Andreas Sidkvist för en foliehatt, och uppmanar till att Sidkvist ska bannlysas inom offentlig verksamhet.

– Jag brukar vanligtvis inte kommentera våra branschkollegors agerande, men i det här fallet tyckte jag att det var flagrant övertramp. Att jobba för myndigheter, men samtidigt kampanja mot myndigheter och till och med uppmana till att riva ner affischer med offentlig information om en pandemi – det upplevde jag som väldigt stötande måste jag säga.

– Och vad jag menar med foliehatt är väl egentligen att om man går in och tittar på ”Kavla ned” så används ju det som en plattform att bedriva väldigt mycket desinformation och konspirationsteorier. Det tycker jag är ännu värre för en företrädare för kommunikationsbranschen att understödja. Det är ju ren desinformation som pågår där, fortsätter Lars Lindblad, som understryker att detta är hans personliga hållning.

Andreas Sidkvist.

Andra som reagerat är Karin Rågsjö, Vänsterpartiets talesperson i hälsopolitiska frågor. Hon skriver om Aftonbladets första artikel att hon ”Känner djupt obehag. Specifikt om de arbetar inom vården”.

”Dumheter”, och ”Men vad är det här”, twittrar Erik Pedersen, politisk sakkunnig hos näringsminister Ibrahim Baylan.

Fick miljöpris: Ingen kommentar

Stockholms läns landsting uppger för Aftonbladet att Andreas Sidkvist hade ett uppdrag 2011. SVT:s pressavdelning uppger att han haft ”som mest något enstaka uppdrag åt SVT”, och inte i någon journalistisk roll.

Förra året prisades Andreas Sidkvist av Naturvårdsverket som Årets inspiratör, inom Miljömålspriset. Detta då han är medgrundare till en Facebookgrupp om att semestra med tåg.

– Det var olika kriterier som gjorde att han utsågs till det. Vad han gör efter det är ingenting vi kan ha någon kommentar till eller synpunkt på, säger Anneli Nivrén, presschef på Naturvårdsverket.

”Tusenmannamarschen” i Stockholm tidigare i år.

Sidkvist: Han avfärdar mig som en galning

Aftonbladet har före publiceringen av denna artikel sökt Andreas Sidkvist med frågor om Lars Lindblads utspel. Sidkvist återkommer på tisdagskvällen och Aftonbladet talar med honom på onsdagen.

– Det som är problematiskt just nu är att alla som är kritiska mot allmänna restriktioner, massvaccinering eller covidpass kallas för foliehattar eller konspirationsteoretiker. I mitt fall ska jag bannlysas till och med, och det tycker jag är väldigt allvarligt i det här laget.

– Han bemöter ju inte kritiken av det som jag tycker sker. Utan han väljer bara att avfärda mig som en galning, och tycker att jag ska få sparken eller inte få ha några uppdrag. Det är den utvecklingen som jag och jättemånga andra är oroliga för. Det tyder på att vi inte längre har en fungerande demokrati som jag ser det, fortsätter han.

”Ska ta tillvara på engagemanget”

Andreas Sidkvist menar att prominenta experter och forskare som är kritiska till massvaccinering inte kommer till tals i media. Artiklarna och granskningen i Aftonbladet och Expo, som han kallar ”smutskastningskampanj”, har fått negativa konsekvenser för honom, men samtidigt har han fått mycket stöd, säger Andreas Sidkvist.

– Så jag ska väl ta tillvara på det engagemanget som finns, och så hoppas jag att fler kommer vilja och våga protestera eller stå upp för det de tycker är rätt. Och att vi får en debatt om rimligheten i massvaccinationsprogrammet, allmänna restriktioner och covidpass.

I den tidigare intervjun motiverade Andreas Sidkvist sitt antivaccin-engagemang med att globala bolag som Facebook och Google gått samman med läkemedelsbolagen och WHO för att tillsammans lösa världens problem.

– Det kanske handlar om att de vill ha social kontroll, de kanske handlar om att de på något sätt vill ha ett kapitalistisk överstatlig styrning liksom. Via GMO kanske eller artificiella lösningar-

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

#KavlaNer
Publisert:

LÄS VIDARE

De uppmanar svenskar att inte vaccinera sig

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Vaccin