Macron på övisit i skuggan av kärnvapentester

Katri Artta Svarfvar/TT

Publicerad 2021-07-25

Frankrikes president Emmanuel Macron under välkomstceremonin på Tahiti.

Frankrikes president Emmanuel Macron är på sitt första officiella besök i Franska Polynesien i södra Stilla havet. Oro över klimatförändringarna, regionens strategiska roll och inte minst de franska kärnvapentesterna i området står på agendan.

Macron, iförd munskydd, välkomnades i huvudstaden Papatee på Tahiti med blomsterkransar kring halsen och folkdans från ön. Första anhalten var ett sjukhus där presidenten fick träffa vårdpersonal som arbetar med covidpatienter.

– Jag vill sända ett mycket starkt budskap och uppmanar alla att ta vaccinet, sade Macron.

Vill ha kompensation

Under åren 1966 till 1969 genomförde Frankrike kärnvapentester i atoller i Stilla havet, tester som lokalbefolkningen kräver att Macron kompenserar för till offren för radioaktiv strålning.

– Under besöket avser presidenten att upprätta en stark och transparent dialog genom att uppmuntra flera konkreta steg, med öppnandet av statliga arkiv samt individuell ersättning, säger en tjänsteman i Macrons stab till France24.

Franska myndigheter har tidigare förnekat att man skulle ha försökt skyla över den radioaktiva exponering som territoriet utsatts för.

Dokument från den franska militären har visat att påverkan från nedfallet från de nära 200 testerna har varit betydligt större än vad franska myndigheter velat erkänna. Endast 63 polynesier har fått ersättning efter att ha utsatts för radioaktiv strålning, enligt den franska sajten Disclose.

Kräver ursäkt

Många polynesier förväntar sig även en ursäkt från Macron.

– Precis som han har erkänt att koloniseringen av Algeriet var ett brott, förväntar vi oss att han deklarerar att det var ett brott och en form av kolonisering i form av kärnvapentester här i Stilla havet, säger Auguste Uebe-Carlson, ordförande för offren, enligt Reuters.

Förekomsten av sköldkörtelcancer hos polynesiska kvinnor mellan 40 och 50 år är bland de högsta i världen, enligt en tidigare chef för socialförsäkringssystemet.

Macrons besök varar i fyra dagar och han väntas även ta upp Frankrikes strategiska roll i regionen, där Kina förstärkt sina positioner.

Oron för klimatförändringarnas påverkan på öarna i Stilla havet står också på agendan. Forskare har varnat för riskerna med stigande havsnivåer och tropiska cykloner.

ANNONS