Mördade Lottas syster: ”Det får vara nog nu”

Lotta Rudholms anmälan lades ner – sedan dödades hon

Uppdaterad 2021-04-26 | Publicerad 2021-04-24

Det besinningslösa våldet mot Lotta Rudholm skulle ha blivit en väckarklocka.

Manifestationer följde och krav på en lex Lotta-lag som skulle ge misshandlade kvinnor bättre skydd av myndigheterna.

Men fem år efter systerns död ser Camilla Rudholm med ilska hur kvinna efter kvinna fortsätter att mördas.

– Det får verkligen vara nog nu, vi kan inte ha det så här.

När Camilla kom till sjukhuset för att träffa sin lillasyster Lotta, 41, fanns det nästan ingenting kvar av henne. Lotta var slagen till oigenkännlighet.

Camilla sökte i det svullna och sårade ansiktet efter sin syster. Hon fann en hand som stack fram under täcket som alldeles tydligt var Lottas. Hon höll den medan systern under tre dagar gick mot döden.

Mordet på Lotta Rudholm för snart fem år sedan var omskrivet och väckte känslor. Mycket på grund av det enorma övervåld som gärningsmannen Martin Jonsson använde och också för att Lotta till slut, efter månader av misshandel, fattade mod och anmälde honom.

Men förundersökningen lades ner.

Några dagar senare slogs hon ihjäl.

Och Lotta blev ännu en i raden av kvinnor som många kände att samhället svikit.

– Lotta uppsökte sjukvården 15 gånger för sina skador. Hon berättade om vad hon var med om, om hoten och rädslan. Varför hjälpte man inte då? Hur kan man bara släppa ut honom? Och hur kan åklagaren inte driva vidare fallet när det handlar om så allvarlig brottslighet? Det där är några av de saker som måste förändras, som är skevt i samhället, säger Lottas syster.

Var dömd förut

Lotta Rudholm träffade Martin Jonsson på en träningssida på Facebook. Han började uppvakta henne och sedan gick det snabbt.

Det tog heller inte lång tid innan det första slaget kom. Lotta dokumenterade sina skador och skickade till vänner.

Martin Jonsson var en känd våldsverkare. När han och Lotta träffades var han villkorligt frigiven för grov kvinnofridskränkning, efter att misshandlat sin tidigare flickvän under längre tid. Han var tidigare dömd för flera grova våldsbrott, ofta med våld mot huvudet.

I ett fall ledde Martin Jonssons misshandel till en persons död, i ett annat till att offret fick men för livet.

När Martin Jonsson sa att han inte bara skulle slå ihjäl Lotta om hon lämnade honom, utan även hennes familj, så trodde hon på honom. Han hade ju gjort det förut.

Veckorna före Lottas död bröt han hennes revben.

Han slog sönder glas över hennes fötter.

Slängde runt henne "som en docka" och ”sparkade henne som en fotboll”, som han själv uttryckte det i förhör.

Tio dagar före mordet samlade Lotta mod och polisanmälde honom. Men när hon på grund av hot och rädsla drog sig ur ansåg åklagaren att bevisläget var för svagt och förundersökningen lades ner. Detta trots att Jonsson då var villkorligt frigiven för liknande brott. Att inte mer gjordes då har senare fått kritik av Riksåklagaren.

Den 4 juni 2016 klockan 05.23 kom samtalet till SOS Alarm:

– Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete, hon ligger och spottar blod här. Jag sitter kvar, ni får komma och ta mig.

Jonsson, som i dag är 38 år, avtjänar ett 18-årigt straff för mord.

Lotta dokumenterade sina skador.

Krav på lag

Mordet på Lotta var vare sig det första eller det sista.

  • I genomsnitt mördas 16 kvinnor i Sverige varje år av män de har eller har haft en nära relation med.
  • Tio procent av alla barn, nästan tre barn i varje klass i Sverige, lever i familjer där de utsätts för, eller bevittnar, våld.
  • Tusentals kvinnor och barn med skyddad identitet lever gömda undan sina tidigare män.

Det fanns med andra ord redan mycket att vara förbannad över. Men mordet på Lotta orsakade protester, manifestationer och krav på att införa en lex Lotta-lag för att ge misshandlade kvinnor bättre skydd av myndigheterna, något som kanske hade kunnat rädda Lottas liv.

Ständig panik under ytan

Någon lag blev det aldrig och när Camilla Rudholm följer den senaste tidens debatt känner hon trötthet och ilska.

– Ett tag efter att Lotta dog kändes det som att nu kommer det bli förändringar, nu har vår röst blivit hörd. Men så ser jag hur fem kvinnor mördats på tre veckor och jag hör politikerna säga och lova samma saker som de sa då. Jag blir rent ut sagt förbannad, det är som att ingen egentligen tar det på allvar.

Camilla vet även hur maktlös man känner sig som anhörig till någon som utsätts för våld. Hon såg hur Lotta snabbt förändrades i sin nya relation, hur en ständig panik låg darrande under ytan. Hur den vanligtvis så omtänksamma och glada Lotta blev stressad och orolig.

Martin Jonsson under häktningsförhandlingen efter mordet 2016.

”Hela samhället måste känna att det får vara nog”

Camilla anmälde Martin Jonsson mot systerns vilja vid ett tillfälle. Inte heller då hände något.

– Att vara anhörig är jättejobbigt. Man slits inombords. Jag ville åka och hämta henne men hon ville inte. Jag tror ändå det är viktigt att man inte kliver bort och tänker ”skyll dig själv.” Personen som blir utsatt måste känna stöd.

– Men det kan heller inte bara ligga på anhöriga. Hela samhället måste känna att det får vara nog och ta sitt ansvar. Det kan vara allt till att knacka på hos grannen för att höra hur den mår till att politiker ser till att rättssystemet förändras. Lottas mördare hade gjort samma sak förut och han var villkorligt frigiven när han slog ihjäl henne.

Strax innan Lotta dog köpte Camilla ett torp utanför Härnösand som Lotta skulle hjälpa henne att fixa till. Det hann hon aldrig. Men Camilla har nu flyttat in i det som hon kallar för Lotta-torpet på heltid tillsammans med sin sambo.

– Jag kommer tyvärr aldrig kunna glömma hur Lotta såg ut där på sjukhuset men det här torpet har blivit en slags traumabearbetning och här försöker jag tänka på de ljusa minnena av Lotta. Hade hon levt i dag tror jag att hon hade varit mamma, det var hennes största dröm.


MORDET PÅ LOTTA, 41
Lotta Rudholm mördades den 4 juni 2016 av sin pojkvän, Martin Jonsson, som då var villkorligt frigiven. Han avtjänar nu ett 18-årigt fängelsestraff.
LÄS MER HÄR OM MORDET PÅ LOTTA

 


Lotta begravdes i Härnösands domkyrka, sommaren 2016.