Smittspridningen fortsatt hög

TT

Publicerad 2021-04-22

Vaccinationerna fortsätter. Arkivbild.

Smittspridningen är fortsatt hög, varnar Folkhälsomyndigheten.

– Det är avgörande att hålla avstånd till andra för att få en minskning nu i maj, säger avdelningschefen Karin Tegmark Wisell.

Smittspridningen har ökat vecka för vecka. Men ökningen ser ut att ha stannat av, enligt Karin Tegmark Wisell.

– Under de senaste två månaderna, sedan egentligen vecka 3–4, har vi på nationell nivå haft en ökning vecka för vecka. Det ser nu ut att ha stabiliserats på en hög nivå, säger hon på torsdagens presskonferens.

– Vi ser en stabilisering, men behöver få ner antalet fall.

Smittspridningen är just nu som högst i Region Västernorrland, som haft i genomsnitt 1 335 konstaterat smittade fall per 100 000 invånare och vecka under de senaste 14 dagarna. Motsvarande siffra i hela riket är 794.

Hög belastning

Sjukvården är fortfarande hårt belastad av pandemin.

– Redan från i höstas, från november, har det varit en konstant hög belastning på sjukvården, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

– I dag är det 2 127 personer som behöver sjukhusvård på grund av covid-19 och 403 av dem vårdas på iva.

Enligt Socialstyrelsen förväntar sig 19 regioner en försämring på kort sikt och 18 regioner en försämring på lite längre sikt.

– Så just nu ser vi inte någon ljusning för sjukvården, säger Iréne Nilsson Carlsson.

"Ljuset i tunneln"

Samtidigt har nu över två miljoner svenskar (2 010 951 personer) fått minst en dos av vaccin mot covid-19.

– Om vi tittar på det som ändå är ljuset i tunneln, vaccinationerna, kan vi nu konstatera att till och med i dag är det över två miljoner personer som har fått minst en dos vaccin, säger Karin Tegmark Wisell.

Men det är i nuläget inte aktuellt att lätta på restriktionerna för vaccinerade, exempelvis genom att enbart personer med någon form av vaccinationspass skulle kunna få delta i större utsträckning i olika evenemang och aktiviteter.

– Vi ser inga möjligheter till lättnader i dagsläget. Vi måste få ner smittspridningen i hela befolkningen. Om det framöver kan finnas situationer då vaccinationspass kan bli aktuella tar vi den diskussionen då, säger Karin Tegmark Wisell.

Tända gnistan på andra sätt

TT: Flera tränare varnar för att det finns en risk att barn och ungdomar lämnar idrotten när det inte är tillåtet med större matcher och cuper. Hur ser Folkhälsomyndigheten på möjligheten att lätta restriktionerna där?

– Det är klart att det är viktigt med matcher och cuper, men det är också ett tillfälle då man reser och samlas i andra städer och regioner. Dessutom kanske föräldrar följer med och hjälper till bakom planen, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon ser därför ingen möjlighet just nu att öppna mer än man gjort hittills, med mindre träningsmatcher och liknande.

– Man måste försöka kämpa på från ledarhåll och tända gnistan hos barnen på andra sätt, och försöka få så god sparring som möjligt för dem ändå, säger Karin Tegmark Wisell.

Följ ämnen i artikeln