Känslorna växer på gatorna i Washington

Publicerad 2020-11-04

Washington D.C. Kampen mellan Biden och Trump visar sig bli lång och otroligt jämn.

I huvudstaden växer känslorna i väntan på ett valresultat och allt fler väljer att samlas vid Vita huset.

– Jag trodde aldrig att jag skulle se vårt land såhär, det är verkligen upprörande, säger Nancy Mathis, 64, med gråten i halsen.

– Sluta twittra! En man går fram mot staketet som gränsar av mot Vita huset och skriker åt presidenten. Det är dagen efter valet i USA:s huvudstad och allt fler oroliga väljare samlas utanför Vita huset.

Bara ett stenkast från samlingsplatsen sitter presidenten själv och twittrar samtidigt som rösträkningen pågår i flera delstater. Det gör att känslorna växer ute på gatorna.

Mitt i folkmassan står en man i rutig skjorta och runda glasögon och observerar det som händer runt honom. Han känner sig maktlös inför det som händer och ger hård kritik åt republikanerna.

– Det känns som att de redan startat ett inbördeskrig, säger Michael Engel, 53.

Michael är less på det politiska systemet säger att USA kanske lika väl bara skulle dela upp sig i två. Enligt honom är den splittring vi ser idag ingenting nytt, den har växt under hela hans liv.

– Men det blev värre när vi valde Obama, det var då de dök in i rasism och inkompetens, säger Michael och sneglar mot Vita huset.

Lite längre bort står Nancy Mathis, 64, som tagit sig ner hit för att visa att hon värnar om den amerikanska demokratin och att hon bryr sig om vad som händer i valet. För henne är det tufft att se vad som händer runt omkring henne.

– Jag trodde aldrig att jag skulle se vårt land såhär, det är verkligen upprörande, säger hon med gråten i halsen.

Nancy menar att amerikanerna glömt bort vad som faktiskt förenar dem och bara pratar om sånt som spär på känslan av olikheter. Hon menar att det viktigaste uppdraget nu ligger framför det amerikanska folket – att ena landet igen.

– Vi måste få tillbaka värdigheten, gemenskapen. Att bry oss om varandra.

Chistiana Gains åkte med sin familj till Washington från New Orleans för att få vara med om något historiskt, nu verkar det som att de får åka hem utan ett färdigt resultat.

Artonåriga Chistiana Gains filmar människorna som samlats på platsen med sin mobil. Hon har åkt med sin mamma till huvudstaden från New Orleans för att uppleva ett historiskt ögonblick – att se den första svarta vicepresidenten väljas. Nu ser det ut som att hon kommer behöva åka hem innan det är klart.

– Jag är orolig. Men jag väntar, jag fortsätter vänta tålmodigt.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat