Johan Giesecke: Finns inget mystiskt med corona

Uppdaterad 2021-04-02 | Publicerad 2021-03-31

Vaccinerade borde få leva som vanligt och göra vad de vill.

Det säger den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke i SVT:s ”30 minuter”.

– Det finns en känsla ibland att covid skulle vara en mystisk, övernaturlig sjukdom. Det är en vanlig virusinfektion, säger han.

Fram till i dag är 5,9 procent av Sveriges vuxna färdigvaccinerade mot covid-19. 13,7 procent har fått en dos.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska även de vaccinerade följa de rådande restriktionerna. Men Sveriges före detta statsepidemiolog Johan Giesecke tycker annorlunda.

– I 99 procent av fallen blir man immun. I princip kan man göra vad som helst. Man är smittfri och kan inte bli smittad, säger Giesecke i SVT-programmet ”30 minuter”.

Han förstår inte riktigt hur Folkhälsomyndigheten resonerar när de menar att vaccinerade ska leva som ovaccinerade. När programledaren Anders Holmberg frågar om han tycker det är fel svarar han kort och gott: Ja.

– Jag vill få bort stämpeln av att covid är något onaturligt, så är det inte, säger han.

Johan Giesecke intervjuas av Anders Holmberg i SVT:s ”30 minuter”.

Kritisk mot regeringen

I programmet är Giesecke också kritisk till hur regeringen hanterade pandemin i fjol. Han tycker att Folkhälsomyndigheten gavs för mycket ansvar.

– När du ska göra avvägningar om inskränkningar ska du inte bara titta på smittan, utan vilka effekter du får i övrigt på hälsa, ekonomi och människors liv i stort. Där måste regeringen komma in, säger han.

Vill öppna skolan helt

Nyligen gav utbildningsministern Anna Ekström (S) besked om att gymnasieelever kommer att få återvända till skolan från och med den 1 april.

Att hålla skolorna öppna har varit en av Gieseckes hjärtefrågor under pandemin. I programmet förklarar han varför:

– Om de får chansen att få en utbildning hela vägen, och det ökar risken för mig att smittas lite med covid, jag får lite högre risk, men det är värt det, säger Johan Giesecke.

– Deras framtid är mer värd än min framtid, det gäller inte bara mina barnbarn, det gäller alla barn.

Skolan bör vara öppen hela vägen – från förskola till universitet, säger han.

Johan Giesecke i SVT:s ”30 minuter”

”Hade fel om två saker”

Avslutningsvis får Johan Giesecke se några av de uttalanden han gjorde om pandemin för ett år sedan – och blir en smula självkritisk.

Bland annat sa han att flockimmunitet skulle nås i maj 2020.

– Det är två saker jag tycker jag hade fel för ett år sedan. Jag trodde aldrig vaccinet skulle komma så fort. Det var en total överraskning. De andra var att jag trodde att sjukdomen skulle spridas snabbare i befolkningen än den gjorde.

Men i grunden har han haft rätt, anser han själv.

– Det är möjligt att några av de uttalanden jag sa då, hade jag modifierat nu. Men i princip tycker jag att jag har haft rätt från början. Jag byggde på den kunskap jag hade då.

 

PODD Vaccineringen

Aftonbladet Daily, med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen