USA:s försvarsminister besöker Israel

Av: 

TT

Publicerad:
USA:s försvarsminister Lloyd Austin har försäkrat Israel om stöd, men lät bli att nämna Iran. Arkivbild.
Foto: Manish Swarup/AP/TT
USA:s försvarsminister Lloyd Austin har försäkrat Israel om stöd, men lät bli att nämna Iran. Arkivbild.

NYHETER

På plats i Israel har USA:s försvarsminister Lloyd Austin betonat "bestående och benhårt" stöd för ländernas säkerhetspolitiska samarbete.

Som förste framträdande representant för USA:s nya regering landade försvarsminister Lloyd Austin i Israel på söndagen.

Under ett sammanträde med sin israeliske motpart Benny Gantz förklarade Austin att USA ser ländernas säkerhetspolitiska samarbete som avgörande för regional stabilitet.

– Under vårt möte försäkrade jag försvarsminister Gantz om att vårt engagemang för Israel är bestående och benhårt, sade Austin på en presskonferens.

Austin nämnde dock inte, åtminstone inte utåt, det värdlandet var mest angeläget att diskutera ‒ Iran.

USA vill återuppliva det kapsejsade kärnteknikavtalet med Iran, och har under veckan fört indirekta samtal med representanter för Teheran, vilket oroar Israel.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare sagt att Israel inte kommer att vara bundet av ett förnyat avtal. Under presskonferensen slog dock den israeliske försvarsministern an en något mer diplomatisk ton.

– Vi kommer att arbeta nära våra amerikanska allierade för att säkerställa att ett eventuellt nytt avtal med Iran skyddar USA:s och världens avgörande intressen, förhindrar en farlig kapprustning i vår region och skyddar Israel, sade Gantz.

Publicerad: