Dalarnas åtgärd: Sätter in ordningsvakter för att minska trängsel

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Smittspridningen rusar i Gävleborg.

I Dalarna sätts ordningsvakter in för att restriktionerna ska följas.

”Köpcentra rapporterar att ordningsvakter ska se till att skingra eventuella klungor och köbildning”, står det i länsstyrelsens senaste rapport.

På tisdagar rapporterar Sveriges alla länsstyrelser sina lägesbilder om coronasmittan. I dagens rapporter kan man läsa om fortsatt smittspridning runt om i landet. Samtidigt går Folkhälsomyndigheten ut och varnar: det finns reell risk för en tredje coronavåg i Sverige.

– Om inte rekommendationerna om att hålla avstånd, stanna hemma när man är sjuk, jobba hemifrån och så vidare följs så är risken överhängande för att Sverige får en tredje våg, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelade.

Trängsel vid skidområdet Lindvallen i Sälen under sportlovsvecka 8.
Foto: Gustaf Månsson/SvD
Trängsel vid skidområdet Lindvallen i Sälen under sportlovsvecka 8.

Dalarna: Mutationerna sprids

Region Dalarna är en av de regioner som tagit emot många sportlovsfirande fjällturister och man rapporterar en ökad smittspridning. Men spridningen är fortfarande låg i Dalarna jämfört med andra län, står det att läsa i regionens lägesrapport.

Den brittiska varianten av viruset är allmänt spridd i länet och coronaviruset ökar både bland lokalbor och besökare.

Totalt har 25 fall av den sydafrikanska varianten konstaterats i regionen.

Sätter in ordningsvakter

Länsstyrelsen i Dalarna rapporterar att åtgärder vidtagits. Bland annat ska ordningsvakter sättas in vid köpcentra, där besökstrycket är relativt högt under sportlovsveckorna, för att se till att Folkhälsomyndighetens restriktioner följs:

”Köpcentra rapporterar att ordningsvakter ska se till att skingra eventuella klungor och köbildning samt påminna besökare om att hålla avstånd, att man har affischer med budskap om att hålla avstånd.”

Går upp i förstärkningsläge

I till exempel Gävleborg är smittspridningen hög och fortsätter att öka. Regionen ser även en ökning av den brittiska varianten av coronaviruset som nu har fått fäste i länet. Det framgår i länsstyrelsens senaste lägesbild.

Samtidigt är belastningen på sjukvården hög – vilket har fått sjukvården att gå upp i förstärkningsläge.

”Påverkan på sjuk- och intensivvården bedöms som betydande. Antalet patienter med covid-19 har ökat kraftigt de senaste dagarna”, skriver länsstyrelsen i sin rapport.

Publicerad:

LÄS VIDARE