Resenärer på tåg och bussar kan begränsas – oro inför sportloven

Uppdaterad 2021-02-12 | Publicerad 2021-02-09

Regeringen vill kunna begränsa antalet passagerare på tåg och långfärdsbussar.

Det finns en oro för att smittspridningen ska öka under sportloven.

– Det finns en verklig risk för en tredje våg, säger socialminister Lena Hallengren.

Regeringen vill begränsa antalet passagerare på tåg och långfärdsbussar, så kallad fjärrtrafik. På en pressträff presenterar socialminister Lena Hallengren och infrastrukturminister Tomas Eneroth förslaget som gäller för resor på över 15 mil. Där ska trafikbolagen inte kunna sälja mer än hälften av sittplatserna.

– Kollektivtrafiken är en riskmiljö för smittspridning, men det är också en oerhört viktig samhällsfunktion. Det krävs väl avvägda åtgärder, säger Lena Hallengren.

Oro inför sportloven

Det finns en oro inför att smittspridningen ska öka under de stundande sportloven. Lena Hallengren betonar att smittminskningen har avtagit men att det finns regionala utbrott, bland annat i Västerbotten.

– Det finns en verklig risk för en tredje våg av smittspridning i samhället. Läget kan snabbt försämras, säger socialministern.

Förslaget omfattar inte lokal kollektivtrafik.

– Risken för smittspridning ökar när människor tillbringar lång tid tillsammans i begränsade utrymmen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Förslaget skickas på blixtremiss och man hoppas kunna införa begränsningarna redan på söndag. Det föreslås sedan gälla till den 31 maj.

PODD Mutationer, Astra Zeneca och global vaccinering

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdade forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen