Expert: ”Fler unga riskerar få långtidscovid nu”

Uppdaterad 2021-03-23 | Publicerad 2021-03-20

Covidsmittan ökar bland unga under 20 år.

Virologen Niklas Arnberg är oroad:

– Det finns en risk att fler unga kommer att drabbas av långtidscovid nu, säger professorn.

Folkhälsomyndighetens veckorapport visar att var femte person med konstaterad smitta under vecka tio — 19 procent — var mellan 0 och 19 år.

Antalet fall i åldersgruppen 0-9 år ökade med 16 procent, och i åldersgruppen 10-19 år med fem procent, jämfört med veckan innan.

Totalt sedan coronapandemins start har 744 272 fall av coronasmitta diagnosticerats i Sverige, varav 96 115 bland personer under 20 år, vilket motsvarar 13 procent.

Smittökningen i åldersgrupperna 5–19 år är tydlig de senaste veckorna, enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport.

Niklas Arnberg, professor och virolog vid Umeå universitet, säger:

– Under hösten, vintern och en bit in på våren ser vi att den relativa andelen unga och barn bland de smittade ökar.

Smittas fler unga i dag än för ett år sedan?

– Jag skulle tro att det är så, men eftersom vi inte testade de unga då, så vet vi ju inte säkert.

Hur allvarligt är det?

– Vi har en hel del smitta bland yngre och de kan sprida smitta vidare till vuxna, som till exempel jobbar inom äldrevården. Då finns risk att man för smittan vidare till äldreboenden, det är en otrevlig sak. Som tur är har vi nu vaccinerat många äldre. Men unga kan ju också få långtidscovid, som är ett växande problem. Det finns en risk för att fler unga kommer att drabbas av långtidscovid nu.

Virologen Niklas Arnberg är oroad över ökande covidfall bland unga.

Överväga distansundervisning

Varken Arnberg eller någon annan vet exakt hur många unga som fått långtidscovid, men i mitten av februari hade 214 barn diagnosticerats med långtidscovid i Stockholmsregionen, rapporterade SVT då.

Den ökande smittspridningen bland unga sätter också fokus på frågan om Sveriges hittills öppna grundskolor nu bör stänga. Niklas Arnberg säger:

– Det är den jätteviktiga frågan som man ställer sig. Om man i ett samhälle eller en region har väldigt mycket smittspridning, då tycker jag att man ska överväga att ge distansundervisning under en kort tid. Men man ska nog vara väldigt försiktig med att göra det svepande i hela landet. Det för med sig sådana negativa konsekvenser för unga människor, som verkligen behöver vara i skolan. Det gäller att ha bra fingertoppskänsla i det här, säger Niklas Arnberg.