Masskrock på E4 – flera till sjukhus

Uppdaterad 2021-01-29 | Publicerad 2021-01-28

Flera personer fördes till sjukhus efter en masskrock på E4 norr om Stockholm.

Ett 20-tal bilar var inblandade.

– Det är fläckvis halt med många som är ute och kör, så det har byggts på följdköer på väldigt många ställen, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Olyckan skedde vid 14.09 i höjd med Stora Wäsby i norrgående rikting. Räddningstjänsten ryckte ut med åtta enheter och vägen stängdes av under bärgningsarbetet.

– Det rapporteras om besvärligt väglag på sträckan, säger Alexander Westerberg på RC Mitt till Aftonbladet vid 14.30.

Flera till sjukhus

Längre söderut körde flera bilar av vägen i södergående riktning. Olyckan och köbildningen ska även ha lett till fler krockar och sammanstötningar.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska en lastbil ha kört in i en personbil cirka 200 meter från olyckan på grund av köbildningen.

I det initiala räddningsarbetet var E4 norrut  helt avstängd och flera bärgningsbilar har jobbat för att få undan de skadade bilarna.

Flera personer har förts till sjukhus med oklara skador, skriver polisen på sin hemsida.

Undvik alternativa vägar

Senare när köerna efter olyckan började ge med sig fortsatte dock trafikstörningarna i det ymniga snöfallet.

– Däremot, tittar man runt hela Storstockholm är det en hel del restköer. Folk försöker hitta alternativa vägar så det är ganska mycket småincidenter runt om, det hänger ihop med snön som faller, säger Bengt Olsson.

Alternativa vägar är dock inte något Trafikverket rekommenderar.

– Om man måste ge sig ut på vägarna för att ta sig hem från jobbet, försök att välja de större vägarna. Där biter salt mycket bättre, så de vägarna är bättre rent körtekniskt, säger Bengt Olsson.

Då blir det halt

Däremot bör man överväga om man måste ge sig ut på vägarna över huvud taget.

– Jag tycker att man kan ta det lite lugnt. Den här tidpunkten är ingen höjdare över huvud taget, säger Bengt Olsson.

– Det är fläckvis halt, med många som är ute och kör.

Det är inte snön i sig som utgör några risker, utan det är när den trycks i hop och lägger sig på vägar som är halkbekämpade som det kan bli problem.

– Men dyker temperaturerna ned under 7-8 grader kommer inte saltet att funka längre. Då blir det is istället och då blir det halt, säger Bengt Olsson.

Om man måste ge sig ut i trafiken får man hantera körningen efter väglaget. Bengt Olssons uppmaning: Håll avstånd och tänk på samspelet i trafiken.

– Man bör hålla koll på hur väderleken utvecklar sig, och bete sig efter hur väderleken är. Sen är det är upp till var och en att bedöma om man måste ge sig ut på vägarna.