”Möjligt att Trump kan benåda sig själv innan han avgår”

Uppdaterad 2020-10-14 | Publicerad 2020-10-13

Donald Trump hävdar att han kan benåda sig själv och slippa straff för eventuella brott han redan har begått.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, tror att Trump kan ha rätt.

– Det är möjligt att han skulle kunna det, säger Blanck.

USA:s president har rätt att benåda dömda personer, enligt den amerikanska konstitutionen.

2018 twittrade Donald Trump att ”ett stort antal jurister har konstaterat att jag har absolut rätt att att benåda mig själv.”

Hans tid som president är snart över om Joe Biden vinner presidentvalet den 3 november. Då har Donald Trump tid på sig till presidentinstallationen den 20 januari 2021 att benåda fångar. Och kanske sig själv.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier svarar så här på frågan om Trump kan benåda sig själv:

– Det är möjligt att han skulle kunna det, men det finns ingen tydlig presedens (reds anm: tidigare dom) att gå på. Det är en oklar situation. Men det är tydligt att han skulle kunna benåda sig själv om han varit dömd för någonting.

– Däremot ska man komma ihåg att president Nixon inte var dömd för några brott när president Ford benådade honom, men där gjordes en sorts in-blanco-benådning. Benådningen handlade om eventuella brott som Nixon hade begått innan han avgick.

USA:s president Donald Trump.

Vad händer om Trump in-blanco-benådar sig själv?

– Det skulle bli en stor strid kring det.

Vad är din bedömning – skulle en sådan benådning hålla?

– Det skulle behöva prövas. Det är en moment 22-situation, för domstolarna kanske blir mindre benägna att ta upp sådana mål.

Varför?

– För att det finns en benådning. Då skulle säkert den första frågan bli ”kan vi väcka åtal?” på grund av att det finns en benådning. Intresset för att väcka åtal mot Nixon blev mindre efter Fords benådning.

Dag Blanck

Vilka brott kan Trump redan ha begått?

– New York Times artiklar de senaste dagarna om hans skatteaffärer visar att han är starkt skuldsatt. Då uppstår ju frågan om beroendeförhållanden, om man kan visa att det finns några mutor.

Vad skulle det kunna vara för mutor?

– Det finns olika spekulationer om vem eller vilka som löste ut skulderna. Det vet vi inget om. Men läser man Bob Woodwards bok Rage så talar ju till och med den nationelle underrättelsechefen Daniel Coats om att det är väldigt svårt att förstå Trumps undfallande attityder mot Ryssland. Han säger att han inte kan förstå det, och han undrar om det finns någon hållhake på honom. Så går resonemanget, men det är rena spekulationer.

Om Trump benådar sig själv, ska man då indirekt tolka det som att han själv vet att han har begått något brott?

– Kanske. Det kan jag inte ha någon definitiv åsikt om, säger Dag Blanck.