JO-anmälan mot chef efter artikel om Ove

Publicerad:

NYHETER

Att 56-årige Ove Andersson kastas ut från sin lägenhet har berört många.

I dag fick Justitieombudsmannen in en anmälan om behandlingen av Ove. Anmälaren menar att Malmö stad och en sektionschef bryter mot lagen.

Under tisdagen berättade Aftonbladet om hur nervsjuke Ove Andersson från Malmö måste flytta från sin lägenhet. Artikeln väckte ett stort engagemang och många läsare har hört av sig om Oves situation.

Föreläsaren och Piteåbon André Thurström, som själv har en bakgrund som hemlös, blev så upprörd han valde att skicka in en JO-anmälan. Han menar att Malmö stad och den aktuella sektionschefen har agerat lagvidrigt när de beslutade att Ove skulle flytta ut från genomgångslägenheten.

– Jag kände att jag måste göra något. Jag har själv levt som hemlös under många år, så den panik och ångest som Ove måste känna över att kanske hamna på gatan har jag själv upplevt. Ingen människa skall behöva ha det så, säger André Thurström.

André Thurström har anmält Malmö stöd och en sektionschef.
André Thurström har anmält Malmö stöd och en sektionschef.

Han skriver i sin anmälan att:

”Med tanke på Ove Anderssons sjukdomsbild i kombination med den rådande pandemin, utsätter man honom för allvarlig fara för liv och hälsa genom socialtjänstens beslut. ”

Informationsavdelningen på JO bekräftar att man tagit emot André Thurströms anmälan.

– Två jurister ska titta på anmälan och sedan tar man beslut om man ska gå vidare med den eller avskriva ärendet, säger Anders Jansson, informationsansvarig på JO, Justitieombudsmannen.

Foto: KRISTER HANSSON
Nervsjuke Ove ska tvingas lämna sitt boende.
Publicerad:

LÄS VIDARE