Svea rikes lag, lagbok. Arkivbild
Foto: Pontus Lundahl/TT
Svea rikes lag, lagbok. Arkivbild

Här är de nya lagarna 2021

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Svea rikes lag, lagbok. Arkivbild
Foto: Pontus Lundahl/TT
Svea rikes lag, lagbok. Arkivbild

NYHETER

Unga brottslingar ska kunna dömas till hemarrest.

Obetalda p-avgifter kan ge bilen körförbud.

Det är några lagar som träder i kraft efter nyår.

De finns med i regeringskansliets informationsskrift "Viktigare lagar och förordningar".

Justitiedepartementet tillhör som vanligt de departement som står för flest lagändringar. Från första januari införs en möjlighet att döma unga brottslingar till nya typer av straff. De ska användas när varken ungdomsvård eller ungdomstjänst är tillräckligt ingripande påföljder.

Det kan handla om förbud att lämna bostaden under helgkvällar och nätter eller förbud att vistas på viss plats eller i ett visst område. Inskränkningarna ska kontrolleras med elektronisk fotboja.

Obetald bot straffas

En annan lagändring innebär att det ska bli lättare att omvandla obetalda böter till fängelse, om den bötfällde vägrar betala trots ekonomiska möjligheter.

Så kallade bilmålvakter är ett problem som infrastrukturdepartementet vill komma åt. Det är personer som fungerar som bulvanägare till bilar som används av andra personer.

Bilmålvakter har sällan egna medel för att betala p-avgifter. Från årsskiftet ska fordon med obetalda p-avgifter på mer än 5 000 kronor och som inte betalats efter sex månader, få användningsförbud. Om fordonet används trots ett förbud ska polisen kunna ta bort registreringsskyltarna.

Höjt rut-avdrag

En annan lagändring från infrastrukturdepartementet berör de som flyger med drönare. Den handlar bland annat om vilka uppgifter en registrering som drönaroperatör ska innehålla.

Schablonintäkten för uppskjuten skatt på vinst vid bostadsförsäljning (den så kallade uppskovsräntan) tas bort. Både befintliga och framtida uppskov omfattas av de nya reglerna.

Flera nya lagar och förordningar berör skatter och ersättningar, till exempel ett utvidgat och höjt rut-avdrag. Flera andra ändringar är tillfälliga och kopplade till åtgärder för att dämpa effekterna av coronapandemin.

Publicerad: