Helén fick ställa in julresan: ”Gick åt pipan”

Publicerad 2020-12-21

Helén Sodling som bor norr om London skulle ha flugit hem till Sverige över jul.

Men efter helgens besked fick hon avboka.

– Jag förlorade jobbet på grund av corona, så det hade varit skönt att träffa familj och ladda batterierna. Men sen gick allting åt pipan, säger Helén Sodling.

Den nya coronamutationen får många europeiska länder att stoppa resenärer från Storbritannien.

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg meddelade i går att regeringen förbereder ett beslut om inreseförbud – men detaljerna är ännu oklara och fortfarande landar plan i Sverige.

”Man får göra det bästa”

Beskedet får konsekvenser för många av de uppemot hundratusen svenskar som bor i Storbritannien. Helén Sodling, som bor i Bedfordshire norr om London, hade tänkt resa hem till Nyköping med sin brittiske pojkvän.

– Det skulle vara pojkvännens första jul i Sverige, så föräldrarna hade gjort extra speciell mat som han skulle få prova. Sen har jag inte sett min familj på ett och ett halvt år, och brorsan har två barn som man köpt julklappar till, säger Helén Sodling.

Julmyset lockade lite extra efter ett tungt år då hon förlorat sitt jobb, som var inom kundservice. Flygresan med SAS som skulle avgått onsdag den 23 december har hon bokat av.

– Men det är många som har det så mycket värre. Man får väl försöka göra det bästa av saken och se framemot 2021, säger Helén Sodling, som nu kommer stanna kvar i Bedfordshire med sin pojkvän över jul.

”Man får väl försöka göra det bästa av saken”, säger Helén Sodling.

”Boris största u-sväng”

Det var inte länge sedan Boris Johnson meddelade att man absolut inte hade för avsikt att ”ställa in julen”.

Men på lördagen blev det ”tier 4” – en nyinförd fjärde och allra högsta nivå för restriktioner, som gäller i London, östra och sydöstra England. Detta innebär att alla icke-nödvändiga affärer, frisörsalonger och annat stängs. Man får inte träffa personer från ett annat hushåll över jul.

I övriga regioner gäller det tidigare utropade ”fönstret” att träffas mellan hushåll under 23 till 27 december, skriver The Guardian.

En politisk reporter på Sky News kallar de ändrade budskapen för ”Boris Johnsons största u-sväng”.

Kaos i matbutiken

Helén Sodling omfattas av restriktionerna och får bara gå ut för att handla det allra viktigaste, eller motionera.

Hon har märkt ökad trängsel i mataffärerna efter att de nya restriktionerna meddelades.

– I går försökte jag gå till en matvarubutik, för jag har ju inte handlat någon mat till jul eftersom vi skulle vara borta. Det var totalt kaos, med jättemycket trängsel. Det är ju jättemånga som kanske inte skulle åka utomlands, men kanske till släktingar i en annan stad. Och det får de ju inte nu. Och då måste de ju handla julmat och så försöker alla handla det samtidigt. Så det var långa köer vid butikerna, säger Helén Sodling.

PODD Nästa pandemi?

Behöver vi vara oroliga för fler pandemier? Vad har vi lärt oss av denna?
Och kan vi göra något för att förhindra att historien upprepar sig? Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen