V-kongress vässar budskap mot välfärdsvinst

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-02-06

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar är nöjd med valplattformen trots att kongressen på flera punkter skärpte skrivningar i partiets valbudskap jämfört med partiledningens förslag. Arkivbild.

Totalförbud mot vinster i välfärden.

Nej till Nato-samarbete.

Riv upp pensionssystemet.

Vänsterpartiets kongress ville inte hymla om partiets politik och skärpte flera skrivningar i dokumentet som partiet går till val på.

– Det finns en stor uppslutning kring att vi behöver ta tillbaka kontrollen över kommersiell och privatiserad välfärd, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar om kongressens skärpta formuleringar angående välfärden, i valplattformen.

Inte moralisera

Två bärande delar i plattformen är annars krav på att göra upp med marknadskrafterna i skolan samt att driva på för en stor grön klimatomställning stödd av politiska beslut. Den ska inte innebära moraliserande över hur medborgarna lever sina liv och kräva att den enskilde ska ställa om för att fixa klimatet.

– -Att som individ försöka minska sin klimat- och miljöpåverkan är bra, men det kommer aldrig att räcka. Vi måste ta oss an klimatkrisen som samhälle. Bygga ut elnäten, kollektivtrafiken och ställa om industrin. Och självklart inbegriper det skogsbruket som ska bli mer hållbart, sade Dadgostar i sitt avslutningstal.

Skärpte till

Partistyrelsen hade ingenting med om totalförbud i sitt förslag till stycket om gemensamt ägd välfärd utan tyckte att det räckte med formuleringar om att V är det enda parti som går i takt med väljarna om att stoppa vinstjakten i välfärden.

Men kongressen stoppade in: ”Vänsterpartiet vill införa ett totalförbud mot alla vinstdrivande verksamhetsformer inom välfärden.”

Partiets linje är annars att driva på och återuppliva det förslag som en statlig utredning lade fram 2016, om att begränsa vinster i välfärden. Partistyrelsen ansåg att det räcker tillsvidare.

Kongressen skärpte även skrivningar om pensionerna och partiet går nu till val på att riva upp pensionssystemet. Ombuden ville också göra det tydligt att partiet är emot medlemskap och även samarbete med Nato och för alliansfrihet.

Fila av kanter

Partistyrelsens linje var i många delar att hålla valplattformen relativt kort och inte för detaljerad samt att hålla sig till sådant som går att göra de fyra år som följer efter valet den 11 september.

På TT:s fråga om partiledningens tanke var att fila av skarpa kanter och inte stöta bort de arbetarväljare i bruksorter och miljonprogramsområden man har som mål att vinna fler av svarar Nooshi Dadgostar nej.

– Valplattformen handlar om vad som ska prioriteras, vad är det viktigaste att lösa nu, vad är det som har gått sönder och vad som är det viktigaste att laga.

”Inte gamla Socialdemokraterna”

I avslutningstalet tryckte V-ledaren hårt på att det inte är imagebyggande och cirkuskonster som V nu ägnar sig åt när nya väljare ska övertygas.

– Ord förändrar inget. Det gör handlingen. Döm oss på det vi åstadkommer. Håll oss vid våra löften. Vi håller det vi lovar.

Hon attackerade på nytt Socialdemokraterna för passivitet och avsaknad av politisk vilja.

– Ett modernt Vänsterparti är inte gamla Socialdemokraterna. Dom har för länge sedan fastnat i sin egen övertygelse om att det inte går att göra något åt samhällsutvecklingen. Att det inte går att förbjuda vinsterna i välfärden, att det är omöjligt att ha trygga arbetsvillkor, att vi måste skära ner, att det inte finns någon annan väg.

ANNONS