Bilderna visar torkan i Europa just nu

Uppdaterad 2022-08-15 | Publicerad 2022-08-13

Från Gardasjön i Italien till floderna Seine och Tille i Frankrike.

En torka utan motstycke har gjort att Europas vattendrag har torkat ut.

Här är bilderna som visar hur det ser ut på kontinenten just nu.

Vattennivåerna i Gardasjön, Italiens största sjö, har sjunkit till nästintill rekordlåga nivåer i år. Varje dag sjunker vattennivån med nästan två centimeter, rapporterar brittiska medier.

Italiens värsta torka på flera årtionden har gjort att Gardasjöns stenpartier som tidigare låg under vatten nu är exponerade för solljus. Det har höjt temperaturerna ytterligare, rapporterar AP. Vattnet uppges nu varar lika varmt som vattnet i Karibien.

Norra Italien har inte haft någon betydande nederbörd på månader, och snöfallet i år minskade med 70 procent, vilket även påverkade viktiga floder som Po, som rinner över Italiens jordbruks- och industriområde.

I Ungern har stora delar av Velencesjön nära Budapest förvandlats till fläckar av torkad lera. Utrustning för vattencirkulation har installerats för att försöka rädda de vilda djuren i området, men vattenkvaliteten har kraftigt försämrats, skriver AP.

Enligt generaldirektoratet för vattenförvaltning (OVF) är vattennivån i Velencesjön på den lägsta nivå som någonsin registrerats.

I Frankrike har floden Seine som rinner genom huvudstaden Paris, och normalt sett är en mycket grön region, torkat ut. Det har påverkat jordbruket i regionen kring bland annat Bourgogne, där jorden blivit för torr för att odla.

I år blev gräset gult, vilket berövar boskapen färsk mat, och när traktorerna kör på fälten bildas gigantiska moln av damm i luften eftersom fälten är så torra, enligt AP.

Bourgogne hade tidigare en flod som rann igenom regionen. Nu finns bara vitt damm och tusentals döda fiskar i det som var floden Tille.