USA: Trupper redo om Ryssland skulle gå in i Ukraina

Uppdaterad 2022-01-25 | Publicerad 2022-01-24

8 500 amerikanska soldater står redo i fall Ryssland skulle gå in i Ukraina.

Det rapporterar USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

Samtidigt genomför den ryska marinen just nu en övning till sjöss utanför Kaliningrad, enligt statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Följ ämnen
Nato

Amerikansk militär är just nu på tårna. 8 500 soldater står redo om Ryssland skulle gå in i Ukraina, enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

Det berättade John Kirby, pressekreterare på Pentagon, på en presskonferens under måndagen.

– Det har inte fattats några beslut än, men de står redo, sa han.

Samtidigt fortsätter de ryska marina aktiviteterna i Östersjön. Just nu deltar drygt 20 krigsfartyg från Östersjöflottan i en övning.

Det uppger presstjänsten för Rysslands västra militärdistrikt för den statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

"Som en del av övningen kommer minsvepare och små antiubåtsfartyg, små missilfartyg och missilbåtar att fungera som en del av taktiska grupper", säger man till nyhetsbyrån.

Ryska övningar

Enligt RIA Novosti ska Ryssland genomföra flera marinövningar under januari och februari.

Övningarna kommer äga rum på flera olika platser. Inte bara i vatten som gränsar till Ryssland utan också i mer avlägsna regioner.

Totalt kommer över 140 krigsfartyg och stödfartyg och mer än 60 flygplan att delta, enligt nyhetsbyrån.

För drygt en vecka sedan kunde Aftonbladet rapportera om tre ryska landstigningsfartyg som seglat in i Östersjön.

De fartygen var från landets norra marin och normalt baserade på Kolahalvön.

Ombaseringen av landstigningsfartygen höjde Rysslands kapacitet i Östersjön.

En konvoj ryska pansarfordon på en motorväg på Krim, tisdagen den 18 januari. Uppskattningsvis 100 000 ryska soldater med stridsvagnar och andra tunga vapen har placerats nära Ukraina, i vad västvärlden befarar kan vara ett förspel till en invasion.

Den skedde samtidigt som den säkerhetspolitiska situationen beskrevs som mycket spänd av den svenska försvarsledningen – och mitt under pågående förhandlingar mellan USA och Ryssland.

– Vi följer naturligtvis händelseutvecklingen. Den här tilltagande aktiviteten i närområdet medför högre krav på både vår beredskap men också vår tillgänglighet. Mot den bakgrunden så ökade vi redan före jul stabsberedskapen och våra möjligheter till informationsinhämtning, sa Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten, i samband med det.

Ann Linde i möte med Nato

Under måndagen var Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) i Bryssel på ett möte med Nato. Även Finlands utrikesminister Pekka Haavisto deltog på mötet.

Mötet var för att utbyta information om Ukraina-läget och än en gång förmedla den nordiska synen på de krav som Ryssland försöker ställa på Nato och USA.