Uppgifter: Stormning av Mariupol inledd på tisdagen

Publicerad 2022-04-19

Ryskstödda separatister inledde stormningen av stålverket Azovstal i Mariupol på tisdagen.

Eduard Basurin, överste i den separatistiska Donetsk-regionen, säger:

– Speciellt utvalda stormtrupper har börjat arbeta.

Stålverket Azovstal sprider ut sig över ett stort område i Mariupol. Där finns omkring 1000 civila invånare, förutom ukrainska trupper. Det rapporterade CNN i går måndag, i en intervju med polischefen i Mariupol, Michail Veresjin.

Eduard Basurin påstår att det är fejk, bara ukrainska soldater finns på området. På tisdagsmorgonen medverkade han i direktsändning i den ryska statskanalen Rossija-24, som citerades av BBC Russian Service:

– Speciellt utvalda stormtrupper har börjat arbeta. Vi understöds på ett bra sätt av ryskt flyg och artilleri. Jag hoppas att det ukrainska folkets pseudoförsvarare snart ger sig, så att folk kan leva i lugn och ro och vi inte mer behöver lyssna på rapporterna om de civilas lidande i Mariupol, sade Basurin.

Brinnande byggnader i Mariupol på tisdagsmorgonen.

Brinnande byggnader

Innebörden i Basurins påstående är att folket i Mariupol i dag plågas av det nazistiska ukrainska styret, och att hans separatister tillsammans med de ryska styrkorna kommer med fred.

Under tisdagsmorgonen meddelade Ukrainas vice premiärminister Irina Veresjtjuk att hon förgäves bett de ryska styrkorna att öppna humanitära korridorer från Mariupol till Berdjansk, rapporterar BBC Russian Service.

Under tisdagsmorgonen publicerade Pjotr Andrjusjtjenko, rådgivare till Mariupols borgmästare, uppgifter om att ryska styrkor inte bara beskjuter Azovstal, utan att de också ”fortsätter med kaotisk beskjutning mot civila områden i staden”, rapporterar sajten Mediazona.

Andrjustjenko har också publicerat en video, som ska vara tagen på tisdagsmorgonen i Mariupol. I videon syns flera brinnande byggnader.

Ryska militärfordon syns nära Mariupol på måndagen.

Ställer ultimatum

Under natten mot tisdagen har ryska raketer och artilleri träffat 1 260 mål i Ukraina, uppger det ryska försvarsdepartementet enligt nyhetsbyrån Reuters. Man hävdar också ett Mig-29-flyg har skjutits ner i Donetskregionen.

Censor.net skriver också att ryska trupper ska ha förstört en högspänningsledning i Luhanskregionen, och att Sergej Gaidai, guvernör i regionen, uppger att det är strömlöst i nästan hela regionen.

– Situationen är kritisk, säger Gaidai enligt sajten.

Från ryskt håll uppges att byn Golovtjino, som ligger nära den ukrainska gränsen, har beskjutits av den ukrainska armén och att tre bybor skadats. Den ukrainska sidan har inte kommenterat uppgifterna.

Ryska försvarsministeriet upprepade också på tisdagsförmiddagen ett ultimatum till de ukrainska trupper som försvarar Azovstal att ge sig. Tidigare har de ukrainska trupperna avvisat alla sådana förslag.

Ukrainska försvarsministeriet meddelade på tisdagsmorgonen att tio ryska stridsvagnar, 18 trupptransportforden, ett stridsflygplan och fyra drönare oskadliggjorts under det senaste dygnet, enligt BBC Russian Service.