Sverige vill köpa in vaccin mot apkoppor

Publicerad 2022-05-26

Regeringen meddelar att de vill köpa in vaccin mot apkoppor.

– Vaccin och läkemedel tjänade oss väl under pandemin och kan göra det nu igen, säger Lena Hallengren

Sverige har anmält en önskan om att delta i en planerad EU-upphandling av vaccin mot apkoppor. Det säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

– EU-gemensamma inköp av vaccin och läkemedel tjänade oss väl under pandemin och kan nu göra det igen, säger socialminister Lena Hallengren.

För tillfället genomför Europeiska läkemedelsnyheten (EMA) en analys av risker och fördelar med vaccinet. Deras analys kommer sedan att vara vägledande för beslut av inköp.

I pressmeddelandet uppges att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ser över hur stora volymer vaccin och läkemedel som det kan bli aktuellt att köpa in för Sveriges del.

Danmark får snart sina första doser

Tidigare under torsdagen meddelade Danmarks folkhälsomyndighet att landet snart kommer att få de första doserna av ett vaccin som förväntas ge effekt på personer som varit i nära kontakt med en person är smittad av sjukdomen.

Detta vaccin kommer att erbjudas till personer som antingen lever med eller haft sexuell kontakt med en person som lider av apkoppor.

Den svenska regeringen har klassat apkoppor som en allmänfarlig sjukdom.

Två fall i Sverige

Än så länge har två fall av apkoppor bekräftats i Sverige.

Världshälsoorganisationens har uppmanat alla världens länder att ta smittspårningen på allvar för att dämpa utbrottet.

”Därför finns det ett akut behov av att öka medvetenheten om apkoppor och genomföra omfattande fallsökning och isolering”, skrev WHO på sin hemsida för fyra dagar sedan.

En elektronisk mikroskopbild visar appoxviruset.
Så här kan symtomten på ”apkoppor” se ut. Bilden togs 2003 när USA drabbats av utbrott.

ANNONS