Fem punkter om skolskjutningen i Uvalde

Skolskjutningen i Uvalde är den värsta i USA på tio år.

En 18-årig gärningsman dödade 21 personer innan han sköts till döds.

Här är fem saker vi vet.

Klockan 11.32 på tisdagsförmiddagen, lokal tid, öppnade 18-årige Salvador Ramos eld på Robb Elementary School i Uvalde, Texas. Två lärare och 19 skolbarn miste livet i attacken, som beskrivs som den värsta på tio år. Polis sköt senare ihjäl gärningsmannen som ska ha agerat ensam.

Salvador Ramos, 18, pekas ut som skytt.
Salvador Ramos, 18, pekas ut som skytt.

Barnen som dödades var mellan 7 och 10 år gamla. Uziyah Garcia, 8, och 10-åringarna Xavier Lopez och Amerie Jo Garza är tre av offren. Den 44-åriga läraren Eva Mireles miste också livet i dådet. ”Hon var äventyrlig. Jag har bara underbara saker att säga om henne. Hon kommer att vara väldigt saknad”, säger Mireles släkting.

Uziyah Garci, ett av barnen som föll offer.
Uziyah Garci, ett av barnen som föll offer.

18-årige Stephen Garcia har berättat om den nära vännens tuffa uppväxt och hur han med tiden radikaliserades. Ramos utsattes för mobbning och valde till slut att hoppa av skolan. ”Han förändrades, det blev bara värre och värre”, säger Garcia.

USA:s president Joe Biden höll under natten ett känslosamt tal till nationen där talade om sorgen som väntar föräldrarna till de drabbade eleverna. ”Att förlora ett barn är som att en del av själen slits ut ur kroppen. Det är kvävande och blir aldrig riktigt som förut, sa presidenten som själv förlorat två barn. Nu manar han på för stramare vapenlagar i landet.

Filmklipp som sprids uppges visa gärningsmannen.
Filmklipp som sprids uppges visa gärningsmannen.

Innan attacken på skolan ska Ramos även ha skjutit sin farmor. Enligt amerikanska uppgifter har hon förts till sjukhus där hon kämpar för sitt liv. 18-åringen satte sig därefter i sin bil och körde i väg. Han krockade i närheten av skolan och lämnade fordonet med en pistol, ett gevär och en ryggsäck.

FBI på plats.
FBI på plats.
Ambulanser vid skolan.
Ambulanser vid skolan.
Publisert:

LÄS VIDARE