Jimmie Åkesson: Blir det inte tillräckligt bra så blir det inget

Uppdaterad 2022-08-28 | Publicerad 2022-08-19

Jimmie Åkesson tog en tripp till Södermalm och lyssnade med sina supportrars på dansbandshits och utlovade en ny regering.

Partiledaren var segerviss, och hyser inget tvivel om att hans politik ska gå igenom om hans block avgår med segern om en månad.

– Vi är inget borgerligt parti. Så vi har inget behov av att släppa fram en regering som vi inte tycker är tillräckligt bra. Men det har kanske däremot Liberalerna.

När Sverigedemokraterna på torsdagskvällen inleder sin landsomfattande kampanjturné på Medborgarplatsen i Stockholm så är det till dansband, pyroteknik och duggregn.

Hur många som samlats inför denna begivenhet har polisen på plats en ganska dimmig uppfattning om.

En polisman i trettioårsåldern som fattat posto bakom scenen där partiledaren Jimmie Åkesson och EU-parlamentarikern Jessica Stegrud ska göra sina framträdanden efter att husbandet Dansbandskungen spelat färdigt säger att mellan 400 och 1400 sverigedemokrater, motdemonstranter och nyfikna flanörer kan ha samlats på platsen. Därefter förklarar han att teveserien ”Den tunna blå linjen” är svår för honom att relatera till.

– Vissa kanske känner igen sig. Men inte jag. Karaktärerna är alldeles för stereotypa.

Sjungs inte på värmländska

Framför scenen beklagar sig en vithårig man över att den Sven Ingvars-låt som framförs inte sjungs på värmländska. En kvinna pekar på gruppen av demonstranter från företrädesvis Ung vänster som samlats till höger om scenen och säger att de ser ”missanpassade och mobbade ut”.

– Är det någon här som gillar dansband? Det är det goaste jag vet!

Publiken svarar jakande.

Strax innan Jessica Stegrud går upp på scenen till artiga applåder ryker en ung tjej från Ung vänster ihop med en 16-årig SD-sympatisör; de anklagar båda varandra för att relativisera folkmord, kommunismens brott kontra nazismens. När vänsteropponenten dragit sig tillbaka till sitt partis valstuga säger han att han inte förstår varför det finns så många personer som ogillar hans åsikter.

Själv är han uppvuxen på Södermalm, hans föräldrar är vänster, och det är svårt för honom att finna likasinnade i sina sammanhang.

– Kanske är det enklare i Skåne. Där finns det fler sverigedemokrater.

Känner du dig hemma bland de som kommit hit i kväll?

Den tanige glasögonprydde 16-åringen kastar en blick på sina meningsfränder. De flesta av dem är i medelåldern. Inte så få av dem bär hatt. Han säger att han inte är riktigt säker på om han gör det.

– Men vi delar i varje fall samma åsikter.

”Sedan lämnade jag tillbaka den”

Både SD-supportrar och demonstranter piggnar till när Jimmie Åkesson bakom polisens avspärrningar närmar sig scenen, åtföljd av sitt entourage. Den ena gruppen skanderar glatt partiledarens namn, den andra ”inga rasister på våra gator”.

En lokal företrädare för Sverigedemokraterna berättar stolt att han slitit en banderoll från demonstranternas händer.

– Jag knycklade ihop den. Och sedan lämnade jag tillbaka den.

Poliserna ser trötta ut.

– Det svåra är lagen. När man ska ingripa. Demonstranterna får ropa så länge personen på scen inte talar. När personen gör det måste de tystna. Det kan förekomma gränsfall när personen börjar tala innan demonstranterna hunnit sluta ropa. Det är inte alltid helt lätt att veta vad man ska göra, säger den drygt 30-åriga polisen och ”Tunna blå linjen”-kritikern där han står på vakt bakom scenen.

I behov av dusch

Jimmie Åkesson är däremot på gott humör. Under en dryg halvtimme säger han det som han brukar säga – migrationen ska stramas åt, ”Sverige ska inte bli bättre igen, Sverige ska bli BRA igen”, regeringen har misslyckats med att hålla såväl brottsligheten som energipriserna i schack.

När han efteråt sätter sig på en bänk bakom scenen säger han sig vara i behov av en dusch. Det blev ju ganska varmt med pyrotekniken på scenen.

Känner du att de frågorna som ni vill driva i debatten har kommit fram än så länge? Är ni agendadrivande?

– Våra frågor har legat högt på agendan, egentligen hela mandatperioden. De ligger fortfarande högt. Sedan är det klart att plånboksfrågorna ligger högt och det är inte så konstigt med elpriser och bränslepriser och sådant. Pensionsfrågan seglade upp i våras som en stor fråga, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

– Men jag känner att vi har bra politik i de frågorna också men vi kanske inte riktigt når fram i bruset. Men jag tycker ändå att vi ligger hyfsat stabilt i opinionen.

Har påverkat Liberalerna

Jimmie Åkesson har tidigare uppgett att han anser att Liberalernas politik på flera vis kommit att utvecklas i en positiv riktning utifrån ett Sverigedemokratiskt perspektiv. På frågan om han anser att det är tack vare hans parti som Liberalerna förändrats svarar Jimmie Åkesson att alla partier egentligen har förändrats genom det sverigedemokratiska inflytandet.

– Vi har tvingat de andra att närma sig oss. Och det gäller alla partier, men om man tar Liberalerna... Så som de låter i dag har de inte låtit förr. Det är något nytt sedan Nyamko tillträdde och sedan Johan Pehrson nu.

Vad exakt är det som har förändrats?

– Jag upplever att det är en annan ton i debatten. Som när Johan Pehrson säger att ”vi vill också minska invandringen men vi vill värna asylrätten”. Det tyder på att han kommer att kunna köpa det som vi kommit överens med Moderaterna och Kristdemokraterna om, om EU:s miniminivå. Så det är hoppfullt.

Men det verkar inte som att ni tvivlar på att ni kommer att få Liberalerna dithän?

– Det beror ju på hur sugna de är på att vara med i ett regeringsunderlag och kanske sitta i en regering. Vi är inget borgerligt parti, vi har ingen lojalitet till dem på det sättet. Så vi har inget behov av att släppa fram en regering som vi inte tycker är tillräckligt bra. Men det har kanske däremot Liberalerna, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

– För de har en annan lojalitet till borgerligheten. Så jag är inte speciellt orolig. Blir det inte tillräckligt bra så blir det inget. Det vet Moderaterna och Kristdemokraterna och Liberalerna om.

Har inte sett inslaget

Under torsdagen avslöjade Kalla fakta att fem av åtta riksdagspartier på olika sätt försökt runda den lagstiftning som kräver av partierna att öppet redovisa alla större ekonomiska bidrag. I programmet säger SD:s ekonomichef Lena-Erik Lifvenhjelm att det finns en ”färdig lösning” för att kringgå lagen, och föreslår till en potentiell finansiär att han kan använda sig av en bulvan för att gömma sin identitet.

Hur kommer ni att hantera Kalla faktas avslöjande?

– Jag hanterar inte det, det är partisekreteraren som är chef över den delen av partiet. Och jag har själv inte sett inslaget så jag vet inte exakt vad som har sagts.

Du har inte sett inslaget?

– Nej, jag har inte gjort det, jag har haft lite annat att göra i dag faktiskt. Däremot har jag fått det refererat.

Finner du det bekymmersamt?

– Det är inte bra, det är det inte. Men förklaringen är... Vi var det enda parti som inte tyckte att den här lagen som kom till för några år sedan skulle komma till på det sättet. Därför att det är en problematik med att människor inte vågar skänka pengar till oss utan att vara anonyma, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

– Det är ett annat problem, att folk inte vågar stötta sitt politiska parti för att man kan bli av med jobbet eller bli utesluten ur facket. Den aspekten tog de andra partierna inte hänsyn till. Det ursäktar inte det här. Men det föranleder att vi behöver en förnyad diskussion om hur vi förhåller oss när sådana här saker dyker upp. Men man måste följa lagen.

Har av naturliga skäl inte koll

Men du kände alltså inte till att det gick till på det här sättet?

– Nej, det dök upp för någon vecka sedan att Kalla fakta hade gjort det här. Och då vet jag att det var en diskussion i partiet. Men det är partisekreteraren som sköter den delen av partiet. Jag har fullt förtroende för att han har hanterat den här situationen på det sätt som vi behöver hantera det på.

Det man ofta hör när det kommer till skandaler inom Sverigedemokraterna är att du aldrig känner till det som försiggått. Hur kan det komma sig att du saknar den insynen?

– Det beror på vad man pratar om. Ofta handlar det om lokalpolitiker och det där har jag av naturliga skäl inte koll på. Och vi har en organisation där vi har ett partisekretariat som sköter medlemsvård, medlemsärenden, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

– Ibland hamnar saker på partistyrelsens bord, och då blir det mitt bord. Annars fokuserar jag på politiken och mitt partiledaruppdrag, och det är förklaringen till det.

Kommer att bli gap och skrik

När den pressansvariga på plats förklarat att intervjun måste avslutas så ska det tas bilder. Någon på plats säger att det är bäst om Jimmie Åkesson ställer sig med ryggen mot en kruka med vad Aftonbladets reporter identifierar som en tall; i varje fall rör det sig om något slags barrträd.

Jimmie Åkesson ler och säger att gårdagens debatt i Aftonbladet blev vad han hade förväntat sig.

– Jag sade det direkt när jag såg att det var Robert Aschberg som skulle sköta den att det kommer att bli gap och skrik. För det är vad han kan. Och det blev det också.

Bakom avspärrningarna trängs fortfarande demonstranter och skanderar.

Nästa på tur att släppas in på området är Reuters.