Forskare: Stingrockor kan visst göra ljud

Publicerad 2022-07-28

Man har alltid trott att hajar och stingrockor är helt tysta och oförmögna att göra ljud.

Nu har forskare kunnat bevisa att detta inte stämmer.

– Det är som ett klickljud och väldigt högt, säger forskaren Lachlan Fetterplace.

Att hajar och rockor skulle vara tysta djur är något man har tagit för givet. Det har inte funnits några bevis på att de avsiktligt kan ge ifrån sig ljud och därför har man inte tittat närmare på det - förrän nu.

Ny forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) visar nämligen att detta är helt fel. Minst två arter av stingrockor gör ljud, har forskare från Sverige, Spanien och Australien upptäckt.

– Vi har upptäckt att stingrockor kan göra ljud. Det visste vi inte tidigare så det är spännande, säger Lachlan Fetterplace, forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU.

Lachlan Fetterplace, forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU.

Flera ljudupptäckter har fångats på film. Ljuden beskrivs som korta, kraftiga klickljud.

– Det låter lite konstigt. Det är som ett klickljud och väldigt högt, förklarar han.

Inte omöjligt att fler djur låter

Exakt vad ljuden betyder är för tidigt att säga, men forskarna misstänker att det är ett försvars- eller varningsbeteende. I alla inspelningar som man har lyckats få med ljudet började rockan nämligen producera ljudet när filmaren kom riktigt nära, och upphörde när avståndet ökade igen.

En stingrocka från Magnetic Island i Australien.

– Vi tror att de gör ljudet för att varna och skrämma bort oss. Att vi inte ska komma för nära och trakassera dem. Så om man hör ljudet - kom inte för nära och håll avstånd.

Det finns över 1200 arter av hajar och rockor, som båda är broskfiskar. Så det är inte omöjligt att även hajar kan göra ljud, menar Fetterplace.

– Att vi först nu insåg att dessa vanligt förekommande stingrockor producerar ljud, visar återigen hur mycket vi fortfarande har att lära oss om haven, säger Fetterplace i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln