Efter Putins gasstopp: Storstaden stänger av varmvattnet

Publicerad 2022-07-29

Paniken växer i Europa efter att Putin gjort verklighet av hotet att strypa gastillförseln.

Tyska Hannover blir den första staden som tar till drastiska åtgärder för att spara på elen.

Nu väntar kalla duschar, avstängda fontäner och skyhöga elpriser.

Oron bland europeiska ledare har växt sedan ryska energijätten Gazprom meddelade att de kraftigt minskar gasflödet till kontinenten.

Hannover i Tyskland blir den första storstaden i Europa som förbjuder varmvatten och centralvärme i offentliga byggnader för att spara på elen, rapporterar Daily Mail.

Under sommaren har värmeböljan lamslagit både Tyskland och resten av Europa. Samtidigt finns det en rädsla för vad som kommer att hända när höstkylan drar in, vilket har fått myndigheterna att agera redan nu.

Och åtgärderna sprider sig till andra städer. I Berlin släcktes belysningen runt 200 historiska monument och kommunala byggnader ner under onsdagskvällen. Medan Nürnberg meddelar att de stänger tre av sina fyra offentliga badhus, rapporterar Guardian.

Varning för skyhöga elräkningar

De drastiska energiåtgärderna införs samtidigt som Tysklands befolkning blir varnade om att skyhöga elräkningar och omfattande gasransoneringsåtgärder är att vänta.

I Hannover stängs varmvattnet av på offentliga gym, simbassänger och simhallar. Under kvällstid kommer stadens gator förbli mörka då gatubelysningen stängs av. Och det blir heller inget porlande vatten i stadens fontäner på ett tag.

Enligt borgmästaren Belit Onay tvingas staden minska sin energiförbrukning med 15 procent på grund av gasbristen. Vilket är anledningen till att de drastiska energiåtgärderna införs.

Mörkt i Hannover. Arkivbild.

Drabbar privatpersoner

Beslutet att stänga av varmvattnet och uppvärmningen av offentliga byggnader kommer att gälla mellan april och september varje år. Under resterande delar av året får värmen inomhus inte överstiga 20 grader.

Beslutet kommer även att drabba enskilda hushåll. Staden kommer nämligen införa ett förbud mot att använda bärbara luftkonditioneringar och element.

Några planer på att skydda hushållen från chockartade prishöjningar har inte presenterats. Fokus tycks i stället ligga på att rädda energibolagen från konkurs.

– Vi vet inte vad gasen kommer att kosta i november, men den bittra sanningen är att det definitivt handlar om flera hundra euro per hushåll, säger Tysklands näringsminister Robert Habeck som själv meddelar att han numera tar kortare duschar.

Vladimir Putin.

EU:s svar på gasstoppet

EU ser Rysslands gasstopp som ett straff för det stöd unionen har gett till Ukraina under kriget. Till följd av detta har EU-länderna kommit överens om att minska gaskonsumtionen med 15 procent.

Vladimir Putin hävdar dock att han inte vill skapa energikaos, utan att det hela beror på ”ett nödvändigt reparationsarbete” av gasledningarna.

Tyskland är ett av de länder som är mest beroende av den ryska gasen. Men även andra länder drabbas hårt. Cirka 40 procent av EU-ländernas totala gasförbrukning kommer från Ryssland.

Men den minskade gastillförseln har även pressat upp elpriserna i länder som inte är särskilt beroende av den ryska gasen. Storbritannien befarar att elpriserna kan stiga till 500 pund i månaden. Vilket har gjort många upprörda då landet knappt importerar någon gas från Ryssland alls.

Följ ämnen i artikeln