Två kraftiga explosioner vid Kabuls flygplats

Pentagon: Två självmordsbombare från IS bakom attacken

Publicerad 2021-08-26

Två explosioner har inträffat nära Kabuls flygplats i Afghanistan och hundratals har skadats.
Minst 60 civila och 12 amerikanska soldater har dött, hundratals ska vara skadade.

Enligt amerikanska Pentagons pressekreterare John Kirby rör det sig om ”en avancerad attack”.

  • Anna Sjögren
    27 aug 2021

    Nu är pressträffen avslutad och således också vår liverapportering från den.

  • Anna Sjögren
    27 aug 2021

    Expressen frågar Morgan Johansson om varför de lokalanställda inte evakuerades med svensk personal.

    – Det fanns en plan att evakuera dem veckan därpå. Men när amerikanerna drog tillbaka säkerheten från gröna zonen så flögs ambassadpersonal ut redan samma dag. Men sen hade vi bokade flyg tisdag och torsdag veckan därpå för lokalanställda men det gick inte att genomföra när talibanerna tog kontrollen.

  • Anna Sjögren
    27 aug 2021

    Expressens reporter frågar Hultqvist om det fortsatta arbetet att få ut folk.

    – Våra myndigheter tittar på vilka vägar vi kan få ut människor. Hur det praktiskt ska gå till kan vi inte gå in på då det omfattas av sekretess.

    Men har ni en plan?

    – Myndigheterna har uppdrag att gå vidare med den frågan. Det arbetet fortsätter men jag tänker inte gå in på något av det arbetet.

  • Anna Sjögren
    27 aug 2021

    DI frågar om kostnaderna för operationen.

    – Jag har ingen uppfattning om det nu, säger Hultqvist.

  • Anna Sjögren
    27 aug 2021

    Så av den informationen ni fick anser du att ni agerade på bästa sätt?

    – Vi hade information från flera håll. Däremot var vi som alla andra inte beredda på den snabbhet som talibanerna skulle inta Afghanistan. Vi trodde att vi skulle ha längre tid på oss. Inte heller ambassadören och andra trodde att det skulle gå så långt, Trots det fick vi ut de lokalanställda och deras familjer.

    Man fick ju känslan att det var bråttom av hans mail.

    – Man han skriver att det gäller en längre tid. Och den infon fick vi även från andra håll.

En kraftig explosion inträffade på torsdagseftermiddagen i närheten av Kabuls flygplats, där tusentals människor samlats för att evakueras ut ur landet.

Strax efter den första explosionen small det igen vid ett hotell i närheten. Det ska även ha hörts skottlossning.

Enligt amerikanska Pentagon utlöstes de två explosionerna av självmordsbombare.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att Islamiska staten, IS, tagit på sig ansvaret.

Många döda och skadade

Brittiska BBC rapporterade inledningsvis att minst tre personer ska ha dödats och ett tjugotal skadats i explosionen.

Dödssiffran steg emellertid fort – minst 60 civila afghaner, bland dem barn, och 12 amerikanska soldater ska ha dödats i attackerna. Över hundra personer har skadats, många av dem allvarligt.

Bilder från amerikanska CNN visar hur skadade i blodiga kläder forslas från flygplatsen i skottkärror.

Bilder som sägs visa skadade personer vid Abbey Gate vid Hamid Karzai Airport i Kabul.

Amerikanska Fox News har talat med ett vittne på flygplatsen som säger att många har skadats. Vittnet bekräftar också uppgiften om att barn har dött.

– Jag såg ett litet flickebarn liggandes på marken. Jag tog upp henne, men hon dog i mina armar, säger han till nyhetskanalen.

Civila offer

Pentagons pressekreterare John Kirby skriver på Twitter att det handlar om ”en avancerad attack”.

”Vi kan bekräfta att explosionen vid Abbeyentrén var resultatet av en avancerad attack som resulterade i ett antal amerikanska och civila offer. Vi kan också bekräfta minst en ytterligare explosion vid eller nära Baron Hotel, i närheten av Abbeyentrén.”

Pentagons pressekreterare John Kirbys tweet där han bekräftar att en explosion inträffat.

Varnar: Lämna området

Det är oklart exakt hur många människor som befinner sig i området krig flygplatsen, men det ska röra sig om tusentals. På bilder tagna strax innan attacken syns hur man försöker skingra en stor folkmassa, bland annat med hjälp av tårgas.

Den amerikanska ambassaden uppmanar alla som befinner sig nära flygplatsen att omedelbart lämna området. Även Frankrikes ambassadör David Martinon uppmanar alla att lämna.

Bilder från i förmiddags visar hur tårgas används för att skingra den stora folkmassa som samlats vid Kabuls flygplats. Tusentals människor väntar på en chans att komma med ett evakueringsplan och lämna landet.

USA och andra västländer för just nu en kamp mot klockan att hinna få ut alla innan tidsfristen för evakuering löper ut på tisdag. Efter dagens attacker har dock flera länder, bland andra Tyskland, meddelat att man avbryter evakueringen.

Enligt Vita huset har omkring 95 700 personer evakuerats från Kabul sedan den 14 augusti.

Terrorhot

Flera länder, bland andra USA, har varnat för ett akut terrorhot från den regional IS-gruppen ”IS Khorasan”, som ser både talibanerna och USA som fiender.

Bara timmar innan explosionerna skrev brittiska UD att ”det finns ett pågående och allvarligt hot om terrorattacker”.

Även USA:s ambassad varnade: ”På grund av säkerhetshot utanför portarna till Kabuls flygplats avråder vi amerikanska medborgare från att resa till flygplatsen, och uppmanar till att undvika flygplatsens portar.”

Trots varningarna ska många människor ha befunnit sig i anslutning till flygplatsen och det rapporterades om en ”oerhört trängsel” utanför flygplatsen.

På satellitbilder över Kabuls flygplats och Abbeyentrén tagna just före explosionerna syns en stor folkmassa.

Ingen svensk skadad

Igår meddelade Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) att alla lokalanställda från svenska ambassaden i Kabul har evakuerats och nu befinner sig i Sverige. Totalt ska Sverige ha evakuerat över 900 personer.

Försvarsmakten uppger att det fanns svensk personal på plats på Kabuls flygplats när explosionen inträffade men att samtliga är oskadda.

– All svensk personal på plats är inräknad och är okej, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten, till TT.

Utrikesminister Linde har gått ut och fördömt dagens dåd som hon kallar ”avskyvärt”. Till TT säger hon har uppgifter om att det ska ha varit en självmordsbombare som låg bakom.

– Men jag går inte på några detaljer, säger hon.

Hon säger också att det finns en stor grupp civila inne på flygplatsen som Sverige är i färd med att evakuera. De personerna är också oskadda, enligt Linde, som säger att hon inte vill gå in på när de ska evakueras.

Bild från Hamid Karzai internationella flygplats i Kabul tidigare idag. En amerikansk soldat håller upp en skylt mot de hundratals människor som samlats vid flygplatsens check-points, med hopp om att evakueras. Redan igår varnade flera länder för att en attack kunde komma på Kabuls flygplats, där tusentals personer befinner sig. I förmiddags gick Storbritannien ut och varnade för att en attack kunde komma ”inom några timmar”.

Tidigare i dag ska en okänd person öppnat eld mot ett italienskt flygplan då det lyfte från Kabuls flygplats. Personen ska ha skjutit från en kulle bredvid flygplatsen.

Det rapporterar nyhetsbyrån  Asvaka på Twitter.

Asvaka rapporterar också om explosionen i anslutning till flygplatsen.

Beirut-baserade journalisten Gareth Browne publicerar denna bild på Twitter, som sägs visa skadade i närheten av Baron Gate vid Kabuls flygplats: ”Bilden är skickad till mig av ett ögonvittne som tog den på plats”, skriver han.