Politiker i Sydafrika vill stoppa lejonjakt

TT-AFP TT

Publicerad 2018-11-30

Två lejonungar i en djurpark i Johannesburg i Sydafrika. Arkivbild.

Politiker i Sydafrika vill sätta stopp för uppfödning av lejon för så kallad troféjakt – en kontroversiell men för landet värdefull industri som omsätter miljarder.

En grupp parlamentariker uppmanade nyligen regeringen att ompröva reglerna och förbjuda uppfödningen.

Sydafrika tillåter något som alla vänt ryggen till. Vi måste hitta en lösning, säger Phillemon Mapulane, ordförande i parlamentets miljöutskott.

– Industrin skadar landets rykte.

Ska utvärderas

Handel med ben och andra kroppsdelar från lejon som dödats i det vilda är förbjudet enligt internationella avtal, men tillåtet för lejon som vuxit upp i fångenskap. Vissa av de framavlade lejonen används för turism och forskning, men många föds upp för ett enda syfte – att jagas.

I Sydafrika finns närmare 8 000 framavlade lejon, att jämföra med cirka 3 000 som lever vilt i landets nationalparker.

Uppfödningen är omdebatterad. Landets förre miljöminister Edna Molewa, som avled tidigare i år, varnade för att en ändring av reglerna riskerar att skapa en situation med allvarliga inkomstförluster, då tusentals lejon plötsligt skulle förlora sitt värde. Men Derek Hanekom, som tagit över posten, har en annan inställning. Han har tillsatt en särskild arbetsgrupp som ska utreda frågan.

Grym uppfödning

Australien, Frankrike, Nederländerna och USA har trappat upp sina kampanjer mot importen av kroppsdelar från lejon som vuxit upp i fångenskap. Och Internationella naturvårdsunionen (IUCN) har uppmanat Sydafrika att stoppa industrin.

– Sydafrikas uppfödning av lejon är grym, tjänar inget bevarandesyfte och förstör landets rykte som attraktiv turistdestination, säger Mark Jones vid organisationen Born Free i Storbritannien.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln