Svårt sjuke Edion ska utvisas: ”Känns som att de väntar på att han ska sluta andas”

Publicerad 2019-03-01

Edion Bajraktari, 13 år, har grav utvecklingsstörning, autism och vattenskalle och kan inte få den vård och medicin han behöver i hemlandet Albanien.

Slutar hans shunt att fungera kan han dö.

Ändå tycker inte Migrationsverket att omständigheterna är tillräckligt ömmande för att familjen ska få stanna i Sverige.

Evri Bajraktari, 54, ger trettonårige sonen Edion smärtstillande, byter hans blöja och använder en lift för att få upp honom i rullstolen i tvårummaren i Finspång där de bor.

Han vill kramas och ha mamma nära sig. Han pratar inte, men tycker om att titta på Tom och Jerry, Babblarna och lyssna på albanska låtar på mobilen.

Edion har hydrocefalus, vattenskalle, och när han var åtta månader gammal fick han en shunt inopererad i huvudet. Den behöver han för att leda bort vattnet som samlas i hans huvud. Därtill har han en cp-skada, autism och är förlamad i benen.

Edions mamma Evri och hans syster Adana är kritiska till den vård som finns att erbjuda Edion i Albanien och som Migrationsverket hänvisar till är tillräcklig. Den är icke-existerande, menar de.

”Slöseri med pengar att operera”

Till Evri och hennes exman sa läkarna i Albanien att Edion kommer att leva max till åtta års ålder. Det ansågs onödigt att operera hans testiklar som inte hade kommit ned i pungen – han skulle ju ändå inte gifta sig.

Familjen Bajraktari bestämde sig för att försöka ta sig till Sverige där de hört att personer med funktionsnedsättning kan få hjälp. När de kom hit 2012 var Edion sju år och i mycket dåligt tillstånd. Han fick en ny shunt inopererad och läkarna sa att de skulle hjälpa honom att överleva.

– I Albanien sa de att operationer var bortslösade pengar eftersom han ändå kommer att dö. Hur kan man säga det till en mamma och pappa som kämpar för sin sons liv? I Sverige fick vi nytt hopp, säger Edions syster Adana, 24.

Slår sig själv i huvudet

I dag är en bra dag, medicinen fungerar som den ska och Edion är lugn och är nöjd med att lyssna på sina sånger och kolla på klipp på mobilen. Andra dagar, när smärtan är värre, biter han sig själv i armarna tills det kommer blod och slår sig själv i huvudet. Blir det problem med shunten och vattnet inte leds bort från hans huvud så blir tillståndet livshotande.

Några dagar i veckan går Edion i särskolan i Finspång, då får Evri en stunds vila. I övrigt vårdar hon honom dygnet runt.

– Han vill leva livet, gå i skola och få träna. Då är han glad, säger Evri.

Familjen har ansökt om asyl på grund av Edions hälsotillstånd, men fått avslag. Hans mående ansågs inte vara livshotande och Migrationsverket menade att han kunde vårdas i Albanien. 2016 väcktes de mitt i natten av poliser som skulle eskortera dem med flyg tillbaka till Albanien. På flygplatsen i Tirana bad de om akutvård för Edion men nekades när ambulanspersonalen såg hans tillstånd.

De återvände till Sverige och sökte asyl igen. I avslaget från Migrationsverket står att myndigheten ska ta hänsyn till barnets bästa och till de konsekvenser som beslutet kan få för barnets hälsa och utveckling.

”Har gjort allt vi kan”

Men bevisbördan ligger på den sökande, Evri har intyg från sjukhuset i Tirana att de inte kan erbjuda den vård hennes son behöver och att hans smärtstillande medicin inte finns att tillgå. De dokumenten har inte bevisvärde nog, anser Migrationsverket.

– Vi har gjort allt vi kan, skaffat intyg från sjukhusdirektören och chefsläkare. Jag förstår inte hur man kan påstå att de här officiella handlingarna inte håller, utan att förklara varför, säger familjens advokat, Peter Nordström.

Han väntar sig att det snart kommer ett ja eller nej till det verkställighetshinder som familjen skickat in gällande utvisningen. Då kan familjen återigen väckas mitt i natten av polis och sättas på ett plan till Albanien. Tills dess fortsätter de att kämpa, de har ansökt om verkställighetshinder, startat en namninsamling, och har till och med vädjat om att prins Daniel ska hjälpa dem.

– I Albanien kommer han inte att få någon vård. Det känns som att de bara väntar till den dagen han slutar andas, säger Adana.

”Kan inte fatta ett annat beslut”

Migrationsverket har ännu inte tagit ställning till om de ska säga ja eller nej till det verkställighetshinder som familjen Bajraktari skickat in, det vill säga att det inte går att utvisa Edion och Evri just nu.

– Jag har ingen uppfattning om när beslut kan komma men jag vet att man ännu inte tagit beslut gällande de nya omständigheter som skickats in, säger Per Ek, presschef på Migrationsverket till Aftonbladet.

De handlingar som skickats in, dokument från bland annat läkare vid sjukhuset i Albanien som uppger att det inte går att vårda Edion där, är inte tillräckliga.

– Det finns ingen motivering i de intygen om varför vården inte skulle finnas i och vi har inte fått någon information om att tillgången till vården där skulle ha försämrats i de efterforskningar som vi gjort, en förfrågan inom EU:s system MedCOI. Då kan vi inte fatta något annat beslut än vi har gjort, säger Per Ek.