Ferguson bunkrar upp med vapen inför dom

Uppdaterad 2014-11-25 | Publicerad 2014-11-20

Snart kommer beslut huruvida den polisman som i augusti sköt ihjäl 18-årige Michael Brown i amerikanska Ferguson ska åtalas.

Inför beslutet har vapenhandeln i delstaten Missouri skjutit i höjden – försäljningen har ökat med 700 procent.

Polisen fruktar nya våldsamma kravaller.

Hela staden Ferguson inväntar juryns beslut huruvida den polisman som sköt 18-årige Michael Brown ska åtalas.

Och polisen gör sig redo för att våldsamheter återigen ska blossa upp.

Kraftigt ökad vapenförsäljning

Enligt Huffington Post har vapenhandeln i regionen ökat kraftigt den senaste tiden och man fruktar nu att invånarna beväpnar sig inför det kommande åtalsbeslutet. En affär i närheten av Ferguson som vanligtvis säljer 30-40 skjutvapen per vecka har den här veckan sålt 250 vapen.

Washington Post uppger att FBI har gått ut med en varning om att demonstranter med stor sannolikhet är redo att attackera poliser när beslutet kommer.

Det var i måndags som guvernören Jay Nixon deklarerade undantagstillstånd.

Beslutet är enligt Nixon taget för att skydda invånare och företagare från våld och skadegörelse.

”Överreaktion”

Nixon betonar dock i ett uttalande att man inte planerar att motarbeta fredsamma folksamlingar.

Men beslutet skapar reaktioner bland Fergusons invånare.

– Vi tycker att det är en överreaktion från guvernören. Han har redan tränat upp 1 000 poliser och vi tror inte att nationalgardet ska vara nödvändigt, säger DeRay McKesson, en av de ledande aktivisterna, till Huffington Post.

102 dagar av protester

– Kom ihåg att vi inte har gjort någonting. I dag är den 102:a dagen av protester. Plundring har förekommit under två av dessa 102 dagar. Så det här visar att Missouri är rädda för många svarta personer som går ihop och samlas, fortsätter DeRay McKesson.

Aktivister runt om har planerat fredliga demonstrationer och enligt McKesson finns en väsentlig skillnad jämfört med de våldsamma protester som skakade staden i somras.

– I augusti var vi känslosamma och arga. Vi var, med all rätt rasande. Nu är vi alla de sakerna, men också strategiska och eftertänksamma, säger han.

Oklart datum

Läget i staden beskrivs som mycket spänt, då det inte finns något exakt datum för när juryns beslut kommer. Det kan med andra ord komma när som helst.

Protester i staden och i närliggande områden har redan ägt rum – men ännu har inga nya våldsamheter rapporterats.

Följ ämnen i artikeln