Shatil skulle köpa matta – överlevde rasande lyftkran

Publicerad 2015-09-12

Över 100 personer dog när byggkranen rasade in i den stora moskén i Mecka.

Shatil Rafiullah från USA skulle ha varit i moskén när olyckan inträffade – men köpte en matta och blev sen.

– Jag hade tur, säger han till Ekot i Sveriges Radio.

Olyckan inträffade precis innan fredagsbönen i förrgår kväll och den stora moskén ska ha varit fylld av människor.

när byggkranen rasade in i den.

Amerikanen Shatil Rafiullah är på hajj, vallfärd till Mecka. Han skulle egentligen ha varit i moskén när kraftiga vindar slet omkull byggkranen. Men han skulle bara köpa en matta först.

– Jag hade tur. Min svärfar och jag hade planerat att gå till moskén mycket tidigare men vi ville köpa en matta för att göra det mer bekvämt under bönestunden.

– I morse var vi vid den del som kollapsade i moskén. Det känns overkligt, säger han till Ekot.

”Är i chock”

Olyckan dödade minst 107 människor och skadade 230. Enligt den saudiarabiska nyhetskanalen al-Arabiya ska en storm ha blåst omkull byggkranen.

Shatil Rafiullah berättar att det utbröt panik när kranen rasade.

– Människorna omkring mig är i chock. En del försöker bara ta reda på vad som har hänt, de hör att människor har blivit dödade och att antalet skadade stiger.

Många vallfärdar

Den heliga moskén i Mecka är utbyggd i omgångar och i dag den största i världen. Mitt i står Kaba, en kubformad stenbyggnad. I dess ena hörn finns en svart sten som enligt legenden kommer från paradiset. Hit vallfärdar världens muslimer, platsen är centrum för islams världsbild. Ungefär två miljoner väntas komma till moskén om tio dagar under hajj, den heliga vallfärden. Hajj är en av islams fem pelare och alla vuxna muslimer som har möjlighet ska göra resan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln