Tendens till smittuppgång inför skolstarten

TT

Publicerad 2020-08-11

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och Anneli Bergholm Söder, chef för operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det finns en tendens till att smittspridningen i Sverige ökar, särskilt bland unga vuxna, enligt Folkhälsomyndigheten.

Fokus ligger nu på att se till att skolstarten och den ökade belastningen på kollektivtrafiken inte spär på smittspridningen ytterligare.

Sedan i måndags har ytterligare fyra personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 770 smittade personer avlidit i landet.

Antalet personer som bekräftats smittade av covid-19 i Sverige är 83 126.

– Vi har en liten tendens till uppgång igen, men den verkar ha avstannat så vi hoppas att det inte blir så mycket mer med det, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Vi har fortfarande väldigt få inlagda på iva, bara enstaka fall, och antalet avlidna fortsätter även hålla sig på en låg nivå.

Tegnell betonar vikten av att följa rekommendationerna för att fortsatt hålla nere antalet sjuka – särskilt nu inför hösten när många återgår till arbete och skola. Har man varit utomlands under sommaren är det bra att jobba hemifrån de första dagarna, säger han.

"Bäst att mötas i skolan"

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, bekräftar bilden av att belastningen på sjukvården fortsatt minskar.

I dag finns 527 iva-platser med respirator – på dessa vårdas 319 patienter, varav 33 med covid-19. 189 covid-patienter vårdas på sjukhus utanför intensivvården.

Däremot konstateras fler unga i åldern 20–29 smittade.

– Det finns en spänd förväntan inför vad som händer inför skolstarten, säger Lindén.

Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, säger att svensk skola hanterade våren på ett bra sätt. Man kan till och med se att resultaten förbättrades, berättar han.

– Dock vet vi en sak, och det är att det bästa är om lärare och elever möts i skolan. Bildning handlar inte bara om att lära sig fakta och färdigheter, utan om att utveckla värderingar, samspela med andra och förstå andra och sig själv. Allt det lär man sig bättre i skolan än på nätet, säger Fredriksson.

Enskilda skolors ansvar

Huvudregeln är att undervisningen ska ske i skolan till hösten, men viss distansundervisning tillåts. Till exempel kan det ske om lärare eller elever visar symptom, eller om trängsel befaras i kollektivtrafiken.

– Både Göteborg och Stockholm har fattat sådana beslut, säger Peter Fredriksson.

Han betonar vikten av att enskilda skolor måste ta ansvar under hösten.

– Det finns på sina håll en förväntan om att Folkhälsomyndigheten ska vara mycket mer detaljerade i sina rekommendationer. Men Folkhälsomyndigheten är ingen expertmyndighet när det gäller skolan, säger han.

Trafikbekymmer kan bli svåra

Anneli Bergholm Söder, chef för operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), lyfter risken för allvarliga trafikbekymmer när skolorna kommer i gång och många återvänder till jobbet efter semestern.

– Trängsel på bussar, spårvagnar och tåg i kollektivtrafiken är en fara, men också risken för proppar i biltrafiken om väldigt många samtidigt sätter sig i var sin bil och kör till jobbet just för att undvika kollektivtrafiken i rusningstid, säger hon.

– Därför behöver vi alla hjälpas åt att lösa problemet – skolor och arbetsgivare genom flexibla arbetstider, och om möjligt genom att arbeta hemma.

MSB och andra berörda aktörer kommer att återkomma i trafikfrågan senare i veckan, säger Bergholm Söder.

ANNONS