Brösten har fortfarande inte läkt – åtta år efter katastrofoperationen

Publicerad 2020-07-27

För åtta år sedan fick Malin Eriksson, 28, grava brännskador av en medicinsk bröstoperation.

Nu vill hon återställa kroppen och få upprättelse för sjukvårdens misslyckande.

– Inga pengar i världen kan ersätta vad jag gått igenom, säger hon.

Malin Eriksson var bara 16 år gammal när hon opererade sina bröst för första gången. Det ena bröstet vägde mer än det andra, och operationen behövdes av medicinska skäl. Men den följdes av komplikationer, vilket gjorde att Malin Eriksson var tvungen att återvända till operationsbordet två gånger om.

Tredje gången gick allting snett. När hon vaknade upp på Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ) hade hon kompresser över hela kroppen och brännskador över bröst, mage och rygg. Enligt ansvarig läkare hade man tvättat kroppen med för mycket sprit innan operationen vilket orsakat en reaktion vid ingreppet.

– Har jag otur så får jag ärr för livet över hela brösten. De pratar om skadestånd, men det finns ingenting som kan ersätta det här, sa hon till Aftonbladet direkt efter operationen.

Malin Erikssons bröst har fortfarande inte läkt, åtta år efter den misslyckade operationen.

Lex Maria-anmäldes

Händelsen Lex Maria-anmäldes och Malin fick senare 107 000 kronor i skadestånd. Men än i dag är hon inte återställd.

Hon har kvar mycket ärrbildning och har dessutom tappat känseln i ena bröstet och delar av magen.

– Det är inte kul att vara tjej och brännskadad över brösten. Varje gång jag träffar en ny person så berättar jag om min skada på en gång, säger hon.

Tiden efter operationen har kantats sjukskrivningar och depressioner. Det tog lång tid innan livet kunde återgå till det normala.

– Jag har varit väldigt känslig för allting. Gråtit för minsta lilla. Det tog så mycket hårdare på mig än jag trodde, säger hon.

Nya operationer väntar

I dag är Malin Eriksson 28 år gammal. Hon jobbar inom socialpsykiatrin samtidigt som hon pluggar till undersköterska. Dessutom har hon blivit mamma. Hon känner sig nu tillräckligt starkt för att ge kroppen och sjukvården en ny chans. Men tillbaka till Universitetssjukhuset i Örebro vill hon inte.

I stället har hon tagit kontakt med en privat kirurg som hon hoppas ska hjälpa henne att få bukt med problemen.

– Han säger att det behövs minst ett par operationer för att göra det bättre. Tanken är att USÖ ska få bekosta de här operationerna. De är skyldiga att ställa det här tillrätta, säger hon.

När Aftonbladet får kontakt med sjukhuset så hänvisar de till Landstingets ömsesidiga försäkringsbolag, LÖF, som ansvarar för beslut om ersättning vid vårdskador. De menar att de inte kan bekosta ytterligare operationer från en privat vårdgivare.

”Kostnaden för privat operation omfattas inte av patientförsäkringen. Däremot är just ersättningen för lyte och men tänkt att kunna användas just till dylika operationer”, skriver LÖF i ett mejl.

Följ ämnen i artikeln