Trump: Tvekar ej att krossa Turkiets ekonomi

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s president Donald Trump.
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
USA:s president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump hotar med att krossa den turkiska ekonomin om Turkiet fortsätter med den "destruktiva och farliga väg" landet slagit in på i och med offensiven i nordöstra Syrien.

I ett uttalande på måndagen meddelar Trump att han inom kort kommer att utfärda en presidentorder om att införa sanktioner mot tidigare och nuvarande företrädare för Turkiet samt stoppa pågående förhandlingar med landet om ett handelsavtal värt 100 miljarder dollar.

Tullen på turkiskt stål kommer dessutom att öka till 50 procent, enligt uttalandet.

Trump försäkrar också att trots tillbakadragandet av soldater från Syrien kommer amerikanska trupper att förbli i regionen för att hindra att terrorgruppen IS växer sig stark igen.

Pressad av partikamrater

Trump har sedan han i förra veckan meddelade att USA drar sig ur nordöstra Syrien – och därmed i praktiken öppnade för Turkiet att invadera området – stått under hård press från flera av sina framstående partikamrater inom Republikanerna.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham meddelade tidigare under dagen att han hade har varit i kontakt med representanthusets talman demokraten Nancy Pelosi angående den turkiska offensiven. Enligt Graham är de båda överens om att sanktioner bör införas mot Ankara.

Graham är normalt en av president Donald Trumps främsta tillskyndare, men han har flera gånger offentligt fördömt Trumps beslut att dra tillbaka USA:s soldater från nordöstra Syrien, ett beslut som i praktiken innebar grönt ljus för Turkiet att invadera området i syfte att driva ut de kurdiskledda styrkor som befinner sig där.

Har talat med Pelosi

De kurdiska styrkorna har varit USA:s allierade i kampen mot terrorrörelsen IS.

"Talade just med talman Pelosi om en aktion från kongressen angående Turkiets anfall mot Syrien. Hon anser också att vi måste visa vårt stöd för våra kurdiska allierade och hon uttryckte oro för att IS ska återuppstå", skriver Graham på Twitter.

Publicerad: