Folkhälsomyndigheten: Toppen kanske nåddes 15 april

Publicerad 2020-04-21

Enligt studier från Folkhälsomyndigheten var det flest nya fall av covid-19 den 15 april i Stockholm.

– Toppen kanske nåddes då, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Folkhälsomyndigheten, presenterar i dag en studie som man gjort om modellering av spridningen av coronaviruset i Stockholm.

– När våra statistiker och matematiker räknar har de kommit fram till att flest nya fall inträffade 15 april. Redan för en vecka sedan var, enligt den här modellen, toppen nådd. Det innebär inte att smittan upphör, men toppen på kurvan kanske nåddes då, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Enligt den nya datan man fått in uppskattar man att en tredjedel av Stockholms läns invånare kan ha varit infekterade den första maj.

– Men man ska också komma ihåg, att två tredjedelar inte har haft smittan och fortfarande kan få den, säger Anders Wallensten.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

”Hjälper oss förstå”

Han säger att den nya undersökningen kommer att bli ett stöd för myndigheten i arbetet.

– Allt det här syftar till att hjälpa oss förstå hur vi ska agera, det är också grunden till vår strategi, att det hjälper oss att förstå var vi ligger i kurvan. 

I dag rapporterar myndigheten att 185 fler svenska dödsfall i corona har rapporterats in. Totalt har 1765 personer dött i Sverige. Det är betydligt fler avlidna än vad som rapporterats de senaste dagarna.

– I Sverige ser vi viss upphämtning efter helgen, men inte så mycket. Det talar för platån vi pratat om förut, säger Anders Wallensten.

Fortsatt ökning i Stockholm

Ökningen av fall fortsätter i Stockholms län. Totalt har man nu 25 antal bekräftade fall per 10 000 invånare.

- Ökningen av konstaterade fall fortsätter i hela länet. Den avtagande takt av antalet smittade som vi hade hoppats att se den här veckan har uteblivit, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm och fortsätter:

– Jag ser allvarligt på situationen och vill uppmana invånarna fortsätta att avhålla sig från restaurangbesök, middagar och sammankomster som gör att avståndet på två meter inte upprätthålls. Om inte följsamheten ökar bör restriktioner övervägas.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN