”Många är svältfödda på kultur just nu”

Publicerad 2020-05-17

Just nu är det tomt i stora salen. Men efter krisen drömmer Henrik Lillsjö om utsålda läktare.

Det har stormat kraftigt kring UKK som under coronakrisen också har tvingats stänga ner större delen av sin verksamhet.

Henrik Lillsjö, som under onsdagen blev klar som ny vd, kunde knappast få en tuffare start på sitt nya uppdrag.

– Det finns ingen anledning för mig att se bakåt, säger Henrik Lillsjö.

Den 1 juni tillträder Henrik Lillsjö som ny vd och konstnärlig ledare för UKK, och han gör det efter en längre tid av interna strider och med en pandemi som har satt stopp för samtliga publika evenemang.

Men Henrik Lillsjö ser fram emot den nya utmaningen med tillförsikt.

– Det känns jätteroligt och spännande. Det är ett klart imponerande hus, och en stark profil i kultursverige. Så det här uppdraget är roligt på alla sätt. Men visst är det en märklig tid att komma in i just nu, när det onormala har blivit det nya normala på något sätt. Men jag kan glädja mig med att det är samma för alla, säger Henrik Lillsjö som dock inte vill kommentera alla de turer som har varit inom UKK tidigare.

– Det är klart att jag är informerad. Samtidigt har jag inte varit inblandad i detta på något sätt, det finns ingen anledning för mig att se bakåt. Så i stället väljer jag att blicka framåt.

Henrik Lillsjö drömmer om att få uppleva ett fullsatt UKK och vimlet i foajén.

Internationella nätverket ska lyfta UKK

I samband med att rekryteringen av Henrik Lillsjö presenterades på onsdagen betonade också UKK att man har stora förhoppningar på sin nya vd:s internationella nätverk.

– Dels hoppas jag kunna locka fler utländska artister till Uppsala, men också att hitta andra internationella samarbeten och utbyten av kompetens som kan göra oss som organisation starkare, fortsätter Henrik Lillsjö.

– Jag hoppas att UKK kan bli en ännu viktig scen internationellt.

Vad längtar du mest efter när du snart tillträder?
– Mest drömmer jag att få kliva in i ett ett fullsatt UKK. När det är fullt med människor i foajén, den glädjen och förväntan som finns i luften inför en spelning eller föreställning. Jag längtar efter upplevelsen, och det tror jag andra också gör. Många är svältfödda på kultur just nu.